Χαμηλά οι τιμές, μικρή η συμμετοχή στους σημερινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ – Δεν «απελευθερώνει» ισχύ το αδειοδοτικό πλαίσιο.

Το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν στους διάφορους σταθμούς της αδειοδοτικής διαδικασίας επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ, αιολικά και φωτοβολταϊκά, που αθροίζουν δεκάδες GW, αλλά στους διαγωνισμούς να «κατεβαίνουν» λιγότερα ακόμα και από την μεγίστη δημοπρατούμενη ισχύ που έβγαλε η ΡΑΕ, έρχεται στο προσκήνιο με τους δύο ανά τεχνολογία διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται σήμερα.

Η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς που είχε θέσει η ΡΑΕ ήταν 300 MW για αιολικά (έκαστο έως 50 MW) και 300 MW για φωτοβολταϊκά (έκαστο έως 20 MW), σε μια ενιαία κατηγορία πλέον και όχι σε δύο.

Σύμφωνα με τους οριστικούς καταλόγους που δημοσίευσε η Αρχή, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά ο συνολικός αριθμός των έργων που κατεβαίνει ανέρχεται στα 68 με την συνολική ισχύ της κατηγορίας να φτάνει τα 200 MW. 

Αντίστοιχα στα αιολικά, έχουμε συνολικά 12 έργα που κατεβαίνουν, συνολικής ισχύος 261,75 MW.

Με βάση τον κανόνα ανταγωνιστικότητας του 40% που εφαρμόζεται πλέον (από 75% που ήταν), η ισχύς που τελικά θα δοθεί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 143 MW στα φωτοβολταϊκά και από  189 MW στα αιολικά.

Σύμμφωνα με τα στελέχη της αγοράς που συνομίλησε το energypress, η μικρή συμμετοχή έργων στους διαγωνισμούς οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η αδειοδοτική διαδικασία παραμένει πολύπλοκη, με αποτέλεσμα, ενώ στους αδειοδοτικούς γύρους της ΡΑΕ υποβάλλονται πάρα πολλά σχέδια, η συντριπτική πλειοψηφία τους λιμνάζει σήμερα, αθροίζοντας αρκετά GW «εν αναμονή». Δεν υπάρχουν λοιπόν ώριμα έργα για να κατέβουν στους διαγωνισμούς.

Το θέμα απασχολεί έντονα τη ΡΑΕ η οποία βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας νέου μοντέλου αδειοδότησης, με πολλές παρεμβάσεις απλούστευσης της διαδικασίας.

Η προσοχή στη σημερινή ανταγωνιστική διαδικασία στρέφεται στις τιμές που θα προσφερθούν. Στις τιμές εκκίνησης πάντως, έχει επιτευχθεί πολύ σημαντική μείωση σε σχέση με την αρχή του 2018. Η σημερινή διαδικασία ξεκινάει με ανώτερη τιμή 69,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα φωτοβολταϊκά και 69,18 ευρω ανά Μεγαβατώρα στα αιολικά.

Γεγονός είναι, δε, ότι οι ΑΠΕ καθίστανται σταδιακά οικονομικότερες από τις συμβατικές μονάδες όσον αφορά το κόστος του ρεύματος.

Από ανάλυση της ΟΤΣ του 2018 προκύπτει ότι η μέση τιμή  για το 60% ωρών του 2018 ήταν πάνω από το 58,58ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν η μεσοσταθμική τιμή του διαγωνισμού των αιολικών του Δεκεμβρίου. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μάλιστα, το 96,2% των ωρών η Οριακή Τιμή Συστήματος βρέθηκε πάνω από τα 58,58 ευρώ.

 

 

1 Ιουλίου 2019

energypress