Χανιά: Κλιματική αλλαγή και διάβρωση παράκτιων περιοχών – Ορατές οι επιπτώσεις στην Κρήτη

Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Κλιματική Αλλαγή που αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα γύρω μας με «βίαιο» τρόπο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα: «Παράκτια και Θαλάσσια Ρύπανση: απειλές κι ευκαιρίες», που οργάνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Ηρακλείου.Η κλιματική αλλαγή, είτε εξαιτίας των διαταραχών που προκαλούνται από τον άνθρωπο, είτε εξαιτίας των γεωλογικών κύκλων, έχει γίνει ολοκάθαρα αντιληπτή και έχει δώσει σοβαρά σημάδια τα οποία δείχνουν την δριμύτητα του φαινομένου.

Η κλιματική αλλαγή εκφράζεται στην ανοιχτή θάλασσα και την παράκτια ζώνη μέσα από μια σειρά επιπτώσεων, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

  • Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
  • Η αύξηση συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Η αύξηση ρυθμού διάβρωσης στις παραλίες.
  • Σημαντικές δευτερεύουσες επιπτώσεις στο παράκτιο περιβάλλον.

Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλα τμήματα της παράκτιας ζώνης καθώς και σημαντικό μέρος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών.

Η χώρα µας περιβάλλεται από πολύ µεγάλο µήκος ακτών – 16.300 km – συγκριτικά µε την επιφάνειά της και µε επι τοις εκατό ποσοστό ακτογραµµής/περίµετρο 93% κατατάσσεται στην 4η θέση  µετά την Ισλανδία,  τη Μ. Βρετανία και  τη Νορβηγία. Τα τελευταία χρόνια η παράκτια ζώνη πιέζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, µε σηµαντικότερο το πρόβληµα  της διάβρωσης των ακτών. Το πρόβληµα εντείνεται λόγω της κλιµατικής αλλαγής, που επηρεάζει και τη λειτουργία των λιµενικών και παράκτιων τεχνικών έργων τα οποία χρήζουν πλέον επανασχεδιασµού/αναβάθµισης.

Δυστυχώς, η χώρα μας κατατάσσεται στην 4η ευρωπαϊκή θέση, αναφορικά με το πρόβλημα της παράκτιας διάβρωσης, ενώ η Κρήτη, την τέταρτη θέση σε σχέση με τις Περιφέρειες της χώρας.

Ανθρώπινες επεμβάσεις που αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, κυρίως αφορούν την κατασκευή παράκτιων έργων, τις λατοµεύσεις παράκτιου υλικού, την κατασκευή φραγµάτων και την έντονη αστικοποίηση των παράκτιων περιοχών.

Κάθε έργο που κατασκευάζεται στην παράκτια ζώνη αποτελεί εµπόδιο στη φυσική εκτόνωση των παράκτιων µηχανισµών επί της ακτής και µεταβάλλει την παράκτια κίνηση των ιζηµάτων (άµµος και χαλίκια). Διαταράσσεται η ισόρροπη κατανοµή των ιζηµάτων, µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται αλλού έντονες προσχώσεις και αλλού έντονες διαβρώσεις.

Στη διάρκεια της, επιστήμονες από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, ανέλυσαν όλα τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν αυτή την ώρα την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάβρωση των ακτών στην Κρήτη και τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από την κατάσταση που διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές του νησιού, ήταν ένα από το θέματα που απασχόλησαν την ενδιαφέρουσα ημερίδα.

«Η Κρήτη, λόγω και της τουριστικής ανάπτυξης που σαφώς επηρεάζει σημαντικά, είναι ένα από τα μέρη που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σε ότι αφορά την διάβρωση των ακτών. Η νέα τάση που διαμορφώνεται συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή, είναι δυσοίωνη. Ο ανθρώπινος παράγοντας, παραμένει ίσως ο πιο σημαντικός στην «εξίσωση». Όπως για παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη, υπάρχουν λιμενικά έργα που έχουν συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στο φαινόμενο της διάβρωσης. Υπάρχουν όμως λύσεις, που προκύπτουν από την ακτομηχανική, οι οποίες προφανώς κι έχουν κόστος,  χρειάζονται προσοχή και κυρίως σωστό σχεδιασμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στο περιθώριο της ημερίδας ο. κ. Θεοφάνης Καραμπάς, Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ Θεόδωρος Νίνος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ΟΑΚ πρεσβεύει αταλάντευτα την ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Ημερίδες με θεματική διάρθρωση όπως η σημερινή  μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά, από τη μια στο να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη, να συγκεκριμενοποιήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε τα βήματα και τις παρεμβάσεις εκείνες που θα «απαντήσουν» άμεσα στις ανάγκες του «σήμερα» και  πολύ περισσότερο του «αύριο», που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού σχεδίου συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές & Αλιεία».

ΕΡΤ Χανίων – Με πληροφορίες από το Δ.Ε. Τ.Ε.Ε

 

 

 

 

 

σ