Χατζηδάκης: Με σχέδιο και γερή χρηματοδότηση πλέον η απολιγνιτοποίηση - Θετικές ειδήσεις από Κομισιόν για τους πόρους των λιγνιτικών περιοχών

13 12 2020 | 06:34

Ως εξαιρετικά σοβαρό θέμα όχι μόνο για τις λιγνιτικές περιοχές, αλλά για όλους τους Έλληνες χαρακτήρισε σήμερα την ενεργειακή μετάβαση ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής. 

Παρουσιάζοντας το master plan των λιγνιτικών περιοχών, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η πολιτική απολιγνιτοποίησης ανακοινώθηκε πέρυσι από τον πρωθυπουργό στον ΟΗΕ. Αυτή η πολιτική υπήρχε και προηγουμένως, καθώς κατά την περίοδο 2010-19 η παραγωγή με λιγνίτη περιορίστηκε κατά τα δύο τρίτα από τις 30 στις 10 τεραβατώρες. Αυτό, όμως, έγινε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και αντιστάθμισμα για αυτές τις περιοχές και πλέον συνεχίζεται η πολιτική αυτή και επιταχύνεται αλλά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, οι περιβαλλοντικοί λόγοι για την απολιγνιτοποίηση είναι προφανείς, όπως και οι οικονομικοί. "Το 2010 ο λιγνίτης ήταν πολύφερνη νύφη αλλά κατάντησε πανάκριβο καύσιμο λόγω των επιβαρύνσεων στο CO2. Η παραγωγή σήμερα είναι ακριβότερη σε σχέση με άλλα καύσιμα και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές πρωτοβουλίες από πέρυσι με επίσκεψη του τότε υφυπουργού κ. Θωμά στις λιγνιτικές περιοχές, όπου υπάρχει συνεχής επαφή. Το χειμώνα ο υπουργός επισκέφτηκε την Πτολεμαΐδα με τον κ. Γεωργιάδη για μια διαβούλευση, παράλληλα έγινε συζήτηση στη Βουλή και λειτουργεί η διϋπουργική συντονισμού. 

Από το Φεβρουάριο είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση δώδεκα επιμέρους μέτρα για τη μετάβαση, τα οποία έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, όπως π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που προχωρά και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συνεργασία ΔΕΗ-RWE, όπως και το φ/β των 206 μεγαβάτ της Juwi. Επίσης, υπάρχει η αυτοχρηματοδοτούμενη εθελουσία που έχει οργανώσει η ΔΕΗ και προχωρά, η διατήρηση εκπτωτικού τιμολογίου της ΔΕΗ στις περιοχές αυτές, η απόδοση λιγνιτικού πόρου 130 εκατ. ευρώ όπου υπογράφηκε η σχετική απόφαση, ενώ για το πράσινο ταμείο έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις με τους Δήμους.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μουσουρούλης και η ομάδα του έθεσαν σε διαβούλευση το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και στα πλαίσια αυτά κατατέθηκαν 85 σχόλια, αν και ο ίδιος ανέμενε περισσότερα. Αναφορικά με τα σχόλια αυτά, ο υπουργός δήλωσε ότι η πρόταση της Περιφερειας Δ. Μακεδονίας ώστε οι παραγωγοί ΑΠΕ να καταβάλουν το 15% των κερδών στην περιφέρεια δεν μπορεί να γίνει δεκτό. 

Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι στόχος της ευρύτερης πολιτικής είναι η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2023 με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5 που θα συνεχίσει ως το 2028. Στόχος επίσης είναι η δίκαιη μετάβαση και η στήριξη της απασχόλησης. 

"Το μοντέλο μέχρι τώρα ήταν η ενεργειακή μονοκαλλιέργεια. Η ενέργεια θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα είναι καθαρή", υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν άλλοι τέσσερις πυλώνες: Η βιομηχανία-βιοτεχνία-εμπόριο, η έξυπνη αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός και η τεχνολογία-εκπαίδευση. Τα παραπάνω θα συνδυαστούν με έργα υποδομών, επανακατάρτιση, χωροταξικά σχέδια και επενδυτικά κίνητρα.

Ανάμεσα στις 16 εμβληματικές επενδύσεις, (11 στη Δ. Μακεδονία και 5 στη Μεγαλόπολη) που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, υπάρχουν προτάσεις για παραγωγή προϊόντων ηλεκτροκίνησης, έξυπνες αγροτικές μονάδες υδροπονίας, οικοσύστημα τουρισμού στα πρότυπα της Β. Ιταλίας και κλινική φυσικής αποκατάστασης στο Αμύνταιο. Στη Μεγαλόπολη υπάρχουν μεταξύ άλλων τα φ/β της ΔΕΗ, μια πρότυπη βιομηχανία φαρμάκων και θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας.

Ο στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι μόνο οι εμβληματικές επενδύσεις να ισοσταθμίσουν τις όποιες απώλειες θέσεων εργασίας υπάρξουν. Εκτός από αυτές, υπάρχουν δεκάδες άλλες μικρότερες που επεξεργάζεται μια υποεπιτροπή υπό τον κ. Μουσουρούλη. Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση πέρασε μια διάταξη για τη χρήση γης, την οποία θεωρεί κρίσιμη για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και η αποκατάσταση των λιγνιτικών γαιών. Επιπλέον, ήδη αντιμετωπίστηκε το θέμα της τηλεθέρμανσης ώστε να μην υπάρχει ζήτημα στο νέο μοντέλο.

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στη χρηματοδότηση λέγοντας ότι το εγχείρημα θα στηρίζεται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνόλου 5 δις. ευρώ μαζί με τη μόχλευση, ενώ το "ζεστό" χρήμα είναι 2 δις. ευρώ. Πρόκειται για μια στήριξη πολύ ευρύτερη από ότι μέχρι τώρα και ήδη ξεκίνησαν επαφές με την Κομισιόν για να καθοριστούν τα επενδυτικά κίνητρα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις Βρυξέλλες υπάρχουν θετικές ειδήσεις γιατί στα προσχέδια του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, προβλέπει αύξηση για αυτές τις περιοχές στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. 

"Εμείς προφανώς θα παλέψουμε για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Έχουμε υιοθετήσει τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης που σημαίνει ότι σε πολιτικές των διάφορων υπουργείων επιδιώκουμε μια θετική διάκριση υπέρ των λιγνιτικών περιοχών, όπως συμβαίνει στο πρόγραμμα Εξοικονομώ. Πρόσφατα υιοθετήθηκε ένα κοινωνικό πακέτο 107 εκατ. ευρώ για τους ανέργους της περιοχής που θα προωθηθεί μέσω του ΟΑΕΔ. Στοίχημα είναι να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση. Έχει σχεδιαστεί και μεταβατικό πρόγραμμα ως το 2023 μέσω του ΕΣΠΑ. Στα νέα προγράμματα 2021-2027 θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το ειδικό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης με τη δική του αυτονομία και αξία", πρόσθεσε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το master plan είναι ένα κείμενο αναφοράς, αλλά είναι εξελισσόμενο και για αυτό έχει σημασία και η συμμετοχή μέσα στη Βουλή.

 

 

9 Δεκεμβρίου 2020

energypress