Χωρίς επίπτωση στα τιμολόγια τα μέτρα για τις ΑΠΕ- Η χρέωση στους προμηθευτές αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από την κατάργηση του ΜΜΚΘΣΣ.

17 11 2020 | 08:45

Η δέσμευση της ΔΕΗ ότι θα απορροφήσει το τέλος προμηθευτών, ίσο με 2 ευρώ / μεγαβατώρα, που επιβάλλεται από την κυβέρνηση για την εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ, όπως διέρρεαν το Σάββατο πηγές της επιχείρησης, ήταν μια απολύτως προεξοφλημένη κίνηση. Οτιδήποτε διαφορετικό θα «δυναμίτιζε» την παρέμβαση της κυβέρνησης και θα αποτελούσε μείζονα έκπληξη αν αυτό προέρχονταν από την ΔΕΗ.

Οχι όμως μόνο επειδή το Δημόσιο είναι ο βασικός της μέτοχος και ελέγχει το 51% της επιχείρησης, όσο επειδή η βουτιά της χονδρικής τιμής τον τελευταίο χρόνο (Οριακή Τιμή), έχει μειώσει θεαματικά τα κόστη της, αυξάνοντας αντίστοιχα τα περιθώρια κέρδους της, όπως και του συνόλου της αγοράς. 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι φορείς των ΑΠΕ βάλλουν από χθες κατά του κλάδου της προμήθειας, λέγοντας ότι η παρέμβαση του ΥΠΕΝ και παρά την επιβολή στους προμηθευτές εφάπαξ «έκτακτου τέλους χρέωσης», συνολικού ύψους 110 εκατ ευρώ για το 2021, όχι μόνο δεν τους επιβαρύνει, αλλά στην ουσία τους ελαφραίνει, συνυπολογίζοντας την παράλληλη κατάργηση του μηχανισμού μεταβλητού κόστους. Η χρέωση προμηθευτών 2 ευρώ / MWh που ανακοίνωσε για του χρόνου το ΥΠΕΝ, απλώς αντικαθιστά για ένα μόλις έτος την χρέωση Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Μονάδων (ΜΜΚΘΣΣ), η οποία και καταργείται εντελώς από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Οτι η προμήθεια ρεύματος απαλλάσσεται δια παντός από την χρέωση του ΜΜΚΘΣΣ, την οποία ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά υπολογίζει για όλη την αγορά σε 130 εκατ ευρώ ετησίως, ενώ την ίδια στιγμή θα επιβαρυνθεί, αλλά μόνο για ένα χρόνο, με μια χρέωση συνολικού ύψους 110 εκατ ευρώ. «Πρακτικά λοιπόν, όχι μόνο δεν επιστρέφουν τίποτα από τα υπερκέρδη τους σε βάρος του ΕΛΑΠΕ, αλλά θα τα αυξήσουν κιόλας μέσω της κατάργησης του ΜΜΚΘΣΣ και μάλιστα στο διηνεκές», αναφέρει ο ΣΠΕΦ. «Στην πραγματικότητα», όπως γράφει στην δική της ανακοίνωση, η ΕΛΕΤΑΕΝ, «οι προμηθευτές ελαφρύνονται και επομένως δεν τίθεται κανένα θέμα βάρους που θα πρέπει να απορροφήσουν. Η ελάφρυνση αυτή είναι άδικη, λανθασμένη και θα έχει συνέπειες στον ΕΛΑΠΕ».

Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων, το μόνο βέβαιο είναι ότι με δεδομένο πως η ΔΕΗ που θα επωμισθεί το 70% του νέου φόρου ως έχουσα αντίστοιχο μερίδιο αγοράς, δηλώνει ότι θα τον απορροφήσει, είναι προφανές ότι το ίδιο θα κάνουν και οι ιδιώτες προμηθευτές. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν απλώς μια αυτοκτονική κίνηση που θα τους έθετε αυτόματα εκτός αγοράς, καθώς θα γίνονταν μη ανταγωνιστικοί. Οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβούνται την παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια. 

 

 

16 Νοεμβρίου 2020

energypress