Η ActionAid διεθνώς κλείνει 50 χρόνια δράσης

08 12 2022 | 09:51ActionAid

Φέτος η ActionAid διεθνώς κλείνει 50 χρόνια δράσης και φυσικά το γιορτάζουμε. Και είναι ευκαιρία να πούμε περισσότερα/να μάθεις περισσότερα για την ιστορία και την εξέλιξη μιας μεγάλης οικογένειας που είσαι κι εσύ μέλος: το πώς ξεκίνησαν όλα και πώς φτάσαμε να είμαστε μία διεθνής οργάνωση που δουλεύει με πάνω από 15 εκατ. ανθρώπους σε φτωχές περιοχές σε περισσότερες από 45 χώρες. 

Η ιστορία μας σε τίτλους:
1972: Όλα ξεκινούν με την Αναδοχή
1978: Η κοινότητα γίνεται η βασική μονάδα δράσης μας
1980: Συναποφασίζουμε για τις δράσεις μας με τους ανθρώπους που στηρίζουμε
1990: Καταπολεμούμε τις αιτίες που προκαλούν φτώχεια 
1993: Επεκτείνουμε τη δράση μας και στην εκπαίδευση ενηλίκων 
1995: Δημιουργούμε ομάδα για άμεση παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις
2000: Τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται η κινητήρια  δύναμή μας
2010:  Η ισότητα των φύλων διατρέχει όλα τα προγράμματά μας
2020: Στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους που πλήττονται από την κλιματική κρίση

Σήμερα, είμαστε πια μια πραγματικά διεθνής οργάνωση που δουλεύει καθημερινά με 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 45 χώρες, στηρίζοντάς τους με τα αναπτυξιακά μας προγράμματα. 50 χρόνια μετά, εργαζόμαστε για την καταπολέμηση της φτώχειας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ανθρώπων, τη βελτίωση της θέσης των κοριτσιών και των γυναικών και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό εάν άνθρωποι σαν εσένα δεν αποφάσιζαν να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Σε ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συστηματική στήριξή σου!


1972:Όλα ξεκινούν με την Αναδοχή
Το 1972, ιδρύεται η οργάνωση Action in Distress, που στεγάζεται στην αρχή σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λονδίνο, που παραχωρήθηκε χωρίς ενοίκιο κι έτσι, 88 άνθρωποι από τη Βρετανία, άνθρωποι σαν εσένα, γίνονται οι πρώτοι «Ανάδοχοι» σε 88 παιδιά στην Κένυα και την Ινδία. Με τη δωρεά τους η κάθε μία και ο κάθε ένας τους ξεκινά να καλύπτει τα σχολικά έξοδα ενός παιδιού (βιβλία, τετράδια, ποδιές κλπ.). Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι Ανάδοχοι έχουν φτάσει να είναι σχεδόν 40.000.
1978: Η κοινότητα γίνεται η βασική μονάδα δράσης μας
Λίγα χρόνια μετά, το 1978, στο Andra Pradesh της Ινδίας ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα για τη στήριξη ολόκληρης της κοινότητας όπου ζουν τα παιδιά. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και δίκαιο να βελτιώνονται οι συνθήκες μάθησης σε ένα σχολείο, παρά να λαμβάνει μία οικογένεια χρήματα για τα σχολικά έξοδα ενός παιδιού. Όταν στηρίζεις την κοινότητα, όλα τα παιδιά επωφελούνται. Σύντομα ακολουθούν κι άλλα κοινοτικά προγράμματα, στο Μπουρούντι, την Κένυα και την Γκάμπια, που στηρίζονται από το Πρόγραμμα Αναδοχής.

1980: Συναποφασίζουμε για τις δράσεις μας με τους ανθρώπους που στηρίζουμε
Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, η Action in Distress μετονομάζεται σε ActionAid και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, γίνεται η πρώτη συνάντηση διευθυντών στο Λονδίνο, που απαρτίζεται από 11 άτομα, που εκπροσωπούν τις τότε χώρες δράσης μας. Οι συμμετέχοντες συνειδητοποιούν ότι είναι όλοι Βρετανοί, λευκοί, άνδρες, οι οποίοι αποφασίζουν για τη ζωή ανθρώπων που ζουν πολύ μακριά και πολύ διαφορετικά. Αυτό τους φαίνεται πολύ άδικο κι αποφασίζουν να το αλλάξουν.
Έτσι ξεκινά μια σταδιακή και σημαντική αλλαγή στον τρόπο δράσης μας, που αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική και σίγουρα πιο δίκαιη. Οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πια από ανθρώπους που ζουν κάπου μακριά, αλλά θα διαμορφώνονται από τους κατοίκους και τους ανθρώπους που δουλεύουν στις χώρες δράσης, οι οποίοι είναι ντόπιοι. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των περιοχών που στηρίζουμε. Έτσι μέσα στη δεκαετία του 1980 όλο και περισσότερα παιδιά αποκτούν σχολικά είδη και πρόσβαση σε καινούργια σχολικά κτίρια και οι γονείς τους ενημερώνονται για να τα γράψουν στο σχολείο.


1990: Καταπολεμούμε τις αιτίες που προκαλούν φτώχεια
Στη δεκαετία του 1990, οι άνθρωποι που στηρίζουν το Προγράμματα Αναδοχής είναι πολλές χιλιάδες σε Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Στο τέλος της δεκαετίας, το 1998, δίνεται ευκαιρία και σε ανθρώπους από την Ελλάδα και την Κύπρο να βοηθήσουν μέσω του Προγράμματος Αναδοχής, καθώς ανοίγει το γραφείο μας στην Ελλάδα. 
Ταυτόχρονα, ξεκινάει κι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία μας. Είναι πια ξεκάθαρο ότι για να μπορούν πραγματικά όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, πρέπει να καταπολεμηθούν οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στη φτώχεια, διότι αυτές αναγκάζουν, για παράδειγμα, τους γονείς να παντρεύουν τα κορίτσια τους σε παιδική ηλικία ή να τα κρατούν εκτός τάξης για να μεταφέρουν το νερό της ημέρας από τις πηγές και τα ποτάμια. Συνεχίζουμε, λοιπόν, χάρη στη σταθερή στήριξη των Αναδόχων της ActionAid, να δουλεύουμε σε επίπεδο κοινότητας, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα των πιο φτωχών ανθρώπων. Έτσι, βελτιώνεται η ζωή της οικογένειας και ολόκληρης της κοινότητας.

1993: Επεκτείνουμε τη δράση μας και στην εκπαίδευση ενηλίκων
Το 1993, δημιουργούμε το εργαλείο Reflect, χάρη στο οποίο εκατομμύρια ενήλικες σε 70 χώρες θα  μάθουν γραφή κι ανάγνωση, καθώς πολλές οργανώσεις θα το υιοθετήσουν. Το εργαλείο θα κερδίσει 5 βραβεία του ΟΗΕ για τον εγγραμματισμό. Τα προγράμματα αλφαβητισμού ενηλίκων που δημιουργούμε στις κοινότητές μας απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες, καθώς περισσότερο εκείνες είναι αναλφάβητες. Η εκπαίδευση ενηλίκων περιλαμβάνει, επίσης, και επιμορφώσεις για απόκτηση νέων γνώσεων για την ενίσχυση εισοδήματος. Μέσα στα χρόνια, η εκπαίδευση όλων των ηλικιών εξακολουθεί να είναι βασικό εργαλείο μας ώστε οι άνθρωποι να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

1995: Δημιουργούμε ομάδα για άμεση παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις
Από τη δεκαετία του 1980 έχουμε αρχίσει να στηρίζουμε ανθρώπους μετά από φυσικές καταστροφές, όμως το 1995, δημιουργούμε την πρώτη ομάδα για την άμεση παρέμβαση στις έκτακτες καταστάσεις. Σύντομα, δεν θα στηρίζουμε μόνο τις πρώτες μέρες άμεσης ανάγκης, αλλά δημιουργούμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα που εστιάζουν στην ανασυγκρότηση. Σε συνεργασία με τους κατοίκους των κοινοτήτων εστιάζουμε στις ανάγκες των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε προγράμματα πρόληψης και ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στις καταστροφές. Κι εδώ οι γυναίκες αποκτούν ηγετικό ρόλο, καθώς μέσα από τις δικές τους ομάδες καταγράφονται οι ανάγκες και εξασφαλίζεται ότι η βοήθεια να φτάσει και στα πιο ευάλωτα άτομα.

2000: Τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται η κινητήρια  δύναμή μας
Η δεκαετία του 2000 είναι μας πολύ σημαντική, καθώς εφαρμόζεται η διεθνής στρατηγική μας του 1998, που βάζει στο κέντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναγνωρίζεται πλέον ότι για να έρθει πραγματική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, πρέπει οι ίδιοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και όλοι μαζί μας να διεκδικήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση, που διεκδικεί από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση των παιδιών. Από τότε, 40 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν πλέον σχολείο.  Όπως είπε ο Νέλσον Μαντέλα «η αντιμετώπιση της φτώχειας δεν είναι μία πράξη φιλανθρωπίας, είναι μία πράξη δικαιοσύνης.»
Το 2003, μεταφέρουμε τα κεντρικά μας γραφεία στη Νότια Αφρική, η πρώτη διεθνής οργάνωση που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία. Ενισχύουμε έτσι την παλαιότερη βούλησή μας οι αποφάσεις να μη λαμβάνονται μόνο από Ευρωπαίους ή Δυτικούς. Η ActionAid διοικείται δημοκρατικά με λογοδοσία και διαφάνεια και στόχος μας είναι να ακούγεται η φωνή εκπροσώπων και από τις 45 χώρες δράσης μας.


2010: Η ισότητα των φύλων διατρέχει όλα τα προγράμματά μας
Η διεκδίκηση της ισότητας των φύλων είναι μέρος της δουλειάς μας ήδη από τη δεκαετία του 1980. Οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται τον μεγαλύτερο αποκλεισμό και είναι στατιστικά οι πιο φτωχές. Στη δεκαετία του 2010, εμπλουτίζουμε τη στήριξή τους και με την ενδυνάμωσή τους ώστε να μπορούν να βρίσκονται οι ίδιες σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους, σε επίπεδο οικογένειας, κοινότητας, κοινωνίας. Συνεχίζουμε, επίσης, να δουλεύουμε ώστε να μειωθεί η βία που τους ασκείται και τέλος, πιέζουμε και ενημερώνουμε ώστε να αναγνωριστεί η αξία της μη αμειβόμενης εργασίας που προσφέρουν, φροντίζοντας την οικογένειά τους, αξία που ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας υπολογίζει σε 11 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Το 2019, με τα αναπτυξιακά προγράμματά μας ή με έκτακτα προγράμματα άμεσης βοήθειας, στηρίζουμε περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

2020: Στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους που πλήττονται από την κλιματική κρίση
Η βαθιά μας σύνδεση με την πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις περιοχές δράσης μας, είτε πρόκειται για γεωργικές ή για παραθαλάσσιες κοινότητες είτε για φτωχογειτονιές σε μεγάλες πόλεις, μας οδηγεί στο να προσθέσουμε την κλιματική δικαιοσύνη στα θέματα για τα οποία αγωνιζόμαστε. Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος σε οικογένειες που ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία και εξαρτώνται από τις βροχές για το εισόδημά τους ή ζουν σε παράκτιες περιοχές όπου εισβάλλει η θάλασσα είναι τεράστιες και βυθίζουν πολύ ευάλωτους ανθρώπους σε μεγαλύτερη φτώχεια και τους απειλούν με υποσιτισμό.

1