Η αγορά ΑΠΕ ζητεί μεταρρυθμίσεις για να γίνουν πράξη οι επενδύσεις.

23 04 2021 | 08:49

Στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του κλάδου στο πλαίσιο του 11ου Sustainability Forum της Capital Link.

Χρονοβόρες διαδικασίες, ενστάσεις, αργή απονομή της δικαιοσύνης, μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά της διοίκησης αποτελούν μερικές μόνο από τις παθογένειες του συστήματος που έχουν ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες ανάπτυξης νέων έργων να είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΓΔ Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Αλεξόπουλος το μεγάλο φωτοβολταϊκό του ομίλου στην Κοζάνη ξεκίνησε να αδειοδοτείται το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στη συζήτηση, δηλαδή ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΕΛΠΕ έχουν pipeline έργων ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα συνολικής ισχύος 3,3 GW.

Εξ αυτών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει θέσει ως στόχο τα 3GW στην επόμενη πενταετία, από τα 1,8GW που διαθέτει σήμερα. Αντίστοιχα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέχρι το 2023 έχει ως στόχο το 1,5 GW από τα 150MW που διαθέτει σήμερα, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια προβλέπεται να φτάσουν τα 600MW μέχρι το 2025.

Τι ζητούν όμως οι επιχειρήσεις του κλάδου προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στον κλάδο της πράσινης ενέργειας; Πώς μπορεί το κράτος να λειτουργήσει ως καταλύτης για την υλοποίηση των φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων των εταιρειών.

Να μειωθεί ο κύκλος της αδειοδότησης για τα μεγάλα έργα που είναι αναγκαία στο πλαίσιο των στόχων για τις ΑΠΕ, πρότεινε ο κ. Αλεξόπουλος. Από την πλευρά του ο Κ. Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν fast track αδειοδοτήσεις για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας το κράτος να αντιμετωπίσει όποια εμπόδια υπάρχουν ώστε η απορρόφηση των πόρων να είναι επιτυχημένη. Επίσης απαιτείται σαφής και ξεκάθαρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά της Πολιτείας.

One Stop Shop για τις αδειοδοτήσεις και δημιουργία ειδικού τμήματος παρακολούθησης και αντιμετώπισης των διοικητικών εμποδίων. Το τμήμα αυτό θα πρέπει να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ.

Θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην εκδίκαση των ενστάσεων, ανέφερε ο κ. Μαύρος ζητώντας επιτάχυνση στην απόκριση της δικαιοσύνης.

Ζητούμενο επίσης είναι η νομική, φορολογική και ρυθμιστική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει επίσης να υπάρχει σαφήνεια στις υποχρεώσεις των επενδυτών. Δεν μπορεί το κάθε παράρτημα να ζητά ξεχωριστά δικαιολογητικά, ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος

Η ΓΔ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και μέλος του ΔΣ της ΤΕΡΝΑ Π. Λαζαρίδου ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών από την Πολιτεία για τα οφέλη των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές αναλαμβάνουν μόνοι τους να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες ανέφερε.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών έθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Αντίστοιχα ζητούμενο αποτελεί και η θέσπιση του αναγκαίου πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά, όπως ανέφερε η κ. Λαζαρίδου.

Να συμπεριλαμβάνονται τα έργα του δικτύου μεταφοράς στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, ζήτησε τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

 

 

 

22 Απριλίου 2021

energypress