Η ΕΕ σχεδιάζει νέο κοινωνικό ταμείο για την προστασία των πολιτών από το κόστος άνθρακα

13 07 2021 | 09:22

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την Τετάρτη τη σύσταση ενός νέου κοινωνικού ταμείου για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην περίπτωση που το σχέδιό της να διευρύνει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης κτιρίων οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών καυσίμων, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Πρόκειται για μια από τις "τελευταίες πινελιές” που βάζει η Κομισιόν στο πακέτο των 12 πολιτικών για το κλίμα που θα προτείνει την Τετάρτη.

Η πρόταση για τη δημιουργία αγοράς εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορά και τη θέρμανση κτιρίων έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών οικιακής θέρμανσης αλλά και του κόστους των καυσίμων.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει το 20% των αναμενόμενων εσόδων από τη νέα αγορά άνθρακα σε ένα ταμείο για τη στήριξη ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών, σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης που είδε το Reuters τη Δευτέρα, όπου όμως δεν αναφέρεται το αναμενόμενο ύψος του κονδυλίων του ταμείου.

Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο ταμείο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια που να δείχνουν πώς θα δαπανήσουν τα χρήματα, ήτοι σε μέτρα για την ανακαίνιση κτιρίων και την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης μηδενικού άνθρακα για τη μείωση των λογαριασμών οικιακής θέρμανσης ή την διεύρυνση της χρήσης μεταφορών χαμηλών εκπομπών, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, η οποία ενδεχομένως να αλλάξει πριν τη δημοσιοποίησή της την Τετάρτη. Μόλις δημοσιευτεί, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευτούν τους τελικούς κανόνες.

 

 

 

13 Iουλίου 2021

energypress