Η έκρηξη της πράσινης αμμωνίας: Στα 14,7 δισ. δολ. η αγορά έως το 2033 – Οι βασικοί παίκτες και η σχέση με Υδρογόνο και CO2

Με CAGR (σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξη) 68% αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για πράσινη αμμωνία έως το 2023, όπως προκύπτει από έρευνα της Future Market Insights (FMI).

Η ανάπτυξη στην αγορά καθοδηγείται από την ταχεία επέκταση των βιομηχανιών τελικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών και την αυξανόμενη δημοτικότητα των πράσινων λιπασμάτων.

 

Η αγορά αναμένεται να σημειώσει μια υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης λόγω της αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, των αυξανόμενων τεχνολογικών εξελίξεων και της ραγδαίας πτώσης των τιμών της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η διεύρυνση του εύρους της πράσινης αμμωνίας σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις πράσινης αμμωνίας κατά τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην πράσινη αμμωνία στον κλάδο των μεταφορών ως καύσιμο ναυτιλίας  λόγω των μηδενικών εκπομπών άνθρακα και της περιεκτικότητάς της σε μηδενικό θείο, η οποία αναμένεται να προωθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας πράσινης αμμωνίας.

Ωστόσο, παρά τις θετικές προοπτικές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ενδέχεται να διαταράξουν την ανάπτυξη της αγοράς. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν υψηλή αρχική επένδυση για τη μονάδα παραγωγής πράσινης αμμωνίας, χαμηλή ευαισθητοποίηση σχετικά με την πράσινη αμμωνία και την τεχνολογία παραγωγής της και άλλα.

Το μέγεθος του κλάδου εκτιμάται ότι το 2023 ανήλθε σε αγοραία αξία 82,4 εκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να ξεπεράσει τα 14,7 δισ. δολ. σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η σχέση με το υδρογόνο

Η κατανάλωση πράσινης αμμωνίας υπαγορεύεται από την αυξανόμενη ζήτηση από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες παραγωγής πράσινου υδρογόνου προβλέπεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για πράσινη αμμωνία σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

 

Για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, οι κυβερνήσεις διαφορετικών οικονομιών έχουν θεσπίσει αρκετά έργα και στόχους. Για παράδειγμα, η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 55% έως το τέλος του 2030. Δεδομένου ότι η διαδικασία παραγωγής πράσινης αμμωνίας είναι 100% χωρίς άνθρακα και ανανεώσιμη, οι ισχυρές κινήσεις για την υποχώρηση των εκπομπών άνθρακα αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για πράσινη αμμωνία.

Η αγορά τροφοδοτείται περαιτέρω από τις αυξανόμενες επενδύσεις για τη δημιουργία μονάδων πράσινης αμμωνίας. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2021, η Acme Solar Holdings Ltd αποκάλυψε τα σχέδιά της για την κατασκευή μιας εγκατάστασης  αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Duqm για τη διανομή πράσινης αμμωνίας στην Ασία και την Ευρώπη.

Σημαντικές προοπτικές για την επέκταση της πράσινης οικονομίας στην Ευρώπη υλοποιούνται λόγω του αυξανόμενου αριθμού κυβερνητικών πρωτοβουλιών και έργων κυψελών καυσίμου. Αυτό προβλέπεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη βιομηχανία πράσινης αμμωνίας.

Τα βασικά σημεία της μελέτης του FMI:  

Η βιομηχανία πράσινης αμμωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπεται να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 29%. Η χώρα φαίνεται να έχει κυριαρχία στην αγορά έναντι άλλων παικτών παγκοσμίως.

  • Η γερμανική βιομηχανία πράσινης αμμωνίας αναμένεται να κερδίσει μερίδιο αξίας 6,5%.
  • Η ιαπωνική βιομηχανία πράσινης αμμωνίας εκτιμάται ότι θα κερδίσει το 3% του συνολικού μεριδίου αγοράς.
  • Η αυστραλιανή βιομηχανία πράσινης αμμωνίας εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 1,4% του μεριδίου αγοράς.
  • Η Ινδία αναμένεται να επεκταθεί σε σημαντικά υψηλό CAGR 72% κατά την περίοδο πρόβλεψης.
  • Η κινεζική βιομηχανία πράσινης αμμωνίας αναμένεται να αναλάβει CAGR 63,4% τα επόμενα χρόνια.
  • Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να καταγράψει CAGR 58,1% κατά την περίοδο πρόβλεψης.
  • Με βάση τη διαδικασία παραγωγής, ο τομέας της ηλεκτρόλυσης αλκαλικού νερού προβλέπεται να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 83%.
  • Με βάση την τελική χρήση, το τμήμα των λιπασμάτων προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 48%.

Η αμμωνία είναι ένα ευρέως παραγόμενο χημικό προϊόν σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται κυρίως στον αγροτικό τομέα ως λίπασμα. Περαιτέρω, με τις αυξανόμενες τεχνολογικές προόδους και εξελίξεις, διαπιστώθηκε ότι η πράσινη αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές εκτός από την τρέχουσα κύρια χρήση της στη βιομηχανία λιπασμάτων.

Η αμμωνία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παράγει εκπομπές άνθρακα όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο και τα πράσινα διαπιστευτήριά της μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω εάν η αμμωνία παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα ως ναυτιλιακό καύσιμο στη βιομηχανία μεταφορών, καθώς δεν απελευθερώνει ίχνη θείου ή άνθρακα, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις εκπομπές σωματιδίων και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα ενώ τηρεί το IMO 2020 και το IMO 2050.

Αρκετοί βασικοί παράγοντες δοκιμάζουν τη χρήση της πράσινης αμμωνίας ως θαλάσσιου καυσίμου και επίσης χρηματοδοτούν την ανάπτυξη υποδομής προμήθειας πράσινης αμμωνίας για να προσφέρουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία εναλλακτικά καύσιμα πλοίων και να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπίου. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει την αγορά πράσινης αμμωνίας κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Παραγωγή ενέργειας

Οι βασικοί παράγοντες σχεδιάζουν περαιτέρω να χρησιμοποιήσουν την πράσινη αμμωνία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, πολλά έργα για την κατασκευή στροβίλων και κινητήρων που χρησιμοποιούν πράσινη αμμωνία ως πρώτη ύλη βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, η Mitsubishi προσπαθεί ακατάπαυστα να αναπτύξει αεριοστρόβιλους με πράσινη αμμωνία ως ενιαία και μοναδική πρώτη ύλη.

Η πράσινη αμμωνία διαχωρίζεται θερμικά για να αναπτύξει ίχνη υδρογόνου, αμμωνίας και αζώτου, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στον αεριοστρόβιλο. Έτσι, οι αυξανόμενες εφαρμογές πράσινης αμμωνίας σε σχέση με τις παρούσες εφαρμογές παραδοσιακής αμμωνίας προβλέπεται να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον.

Αυξανόμενη ζήτηση για φιλικά προς το περιβάλλον λιπάσματα 

Με την τακτική χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της ποιότητας του εδάφους παγκοσμίως. Για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμες μεθόδους γεωργίας μειώνοντας την παραγωγή κινδύνου και τις εκπομπές άνθρακα, η ζήτηση για οργανικά λιπάσματα αυξάνεται με έντονο ρυθμό. Αυτό ωθεί τους βασικούς κατασκευαστές αγροχημικών να στρέψουν την προτίμησή τους προς φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα προϊόντα όπως η πράσινη αμμωνία.

Έτσι, η αυξανόμενη ζήτηση για φιλικά προς το περιβάλλον λιπάσματα για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων/ρύπανσης αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις πράσινης αμμωνίας κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Βασικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από κορυφαίους παίκτες

Οι κορυφαίοι παίκτες στην αγορά πράσινης αμμωνίας υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές ανάπτυξης, όπως η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παραγωγής, η έναρξη νέων έργων πράσινης αμμωνίας, η ενίσχυση των καναλιών διανομής και η δημιουργία συμμαχιών και συνεργασιών για την επέκταση της παρουσίας τους καθώς και για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πράσινη αμμωνία παντού την υδρόγειο.

Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς επενδύουν επίσης στην έρευνα και ανάπτυξη για να εξερευνήσουν νέους τομείς εφαρμογής της πράσινης αμμωνίας.

Για παράδειγμα:

Το 2022, η LSB Industries, ο κατασκευαστής λιπασμάτων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήψε συμφωνίες με την thyssenkrupp Uhde USA και την Bloom Energy για την παραγωγή περίπου 30.000 τόνων πράσινης αμμωνίας ετησίως στις εγκαταστάσεις της LSB Pryor, στην Οκλαχόμα. Η Thyssenkrupp Uhde πρόκειται να δημιουργήσει το μηχανολογικό σχέδιο για να μετατρέψει ένα μικρό μέρος της υπάρχουσας συμβατικής χωρητικότητας αμμωνίας του Pryor σε πράσινη αμμωνία.

Τον Απρίλιο του 2021, η Haldor Topsoe και η Green Fuel υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU), για τον εντοπισμό αποτελεσματικών και επεκτάσιμων τεχνολογιών για την ανάπτυξη πράσινης αμμωνίας στην Ισλανδία. Η συμφωνία σκοπεύει επίσης να δώσει τη δυνατότητα στις δύο εταιρείες να βρουν άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την πράσινη αμμωνία.

Ομοίως, δημιουργούνται νέες εταιρείες σε μια προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής αμμωνίας. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2021, τρεις κορυφαίες εταιρείες, δηλαδή η Statkraft, η Aker Clean Hydrogen και η εξειδικευμένη στα λιπάσματα Yara κυκλοφόρησαν τη HEGRA, μια νέα εταιρεία που επικεντρώνεται στην παραγωγή πράσινης αμμωνίας.

Οι startups

Νέες startups όπως η Green Ammonia Pty. Ltd. (ιδρύθηκε το 2017) και η Jupiter Ionics (ιδρύθηκε το 2021) εισέρχονται στον χώρο της αγοράς πράσινης αμμωνίας για να επωφεληθούν από τις αναδυόμενες ευκαιρίες.

Από την ίδρυσή της το 2021, η Jupiter Ionics έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πρωτοποριακής ηλεκτροχημικής τεχνολογίας για την παραγωγή πράσινης αμμωνίας.

Σύμφωνα με την FMI οι βασικοί παίκτες στην αγορά είναι οι εξής:

  • CF Industries Holdings, Inc
  • BASF SE
  • Yara International ASA
  • Maire Tecnimont SpA
  • Όμιλος ACME
  • Fertiglobe plc
  • NEL Υδρογόνο
  • ThyssenKrupp AG
  • ITM Power
  • Holder Topsoe
  • Green Hydrogen Systems
  • Greenfield Nitrogen LLC
  • Siemens

Η Future Market Insights

Η Future Market Insights είναι παγκόσμιος πάροχος πληροφοριών αγοράς, συμβουλευτικών υπηρεσιών, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκδηλώσεων για τις αγορές συσκευασίας, τροφίμων και ποτών, τεχνολογίας καταναλωτών, υγειονομικής περίθαλψης, βιομηχανίας και χημικών προϊόντων. Με μια ομάδα 400 αναλυτών σε όλο τον κόσμο, η FMI παρέχει παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς και τάσεις του κλάδου σε περισσότερες από 110 χώρες

s