Η Ελλάδα δεν θα στραφεί ποτέ στην πυρηνική ενέργεια

26 10 2021 | 08:49

Η Ελλάδα δε θα επιστρέψει ποτέ στην πυρηνική ενέργεια λόγω των συχνών σεισμών στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα εναντιωθεί στη χρήση της από άλλους.

«Η Ελλάδα δε θα προμηθευτεί ποτέ πυρηνική ενέργεια επειδή είναι μια εξαιρετικά σεισμική περιοχή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου.
«Αφορά όμως και άλλες χώρες (το θέμα) και δεν μπορούμε να τις εμποδίσουμε. Είναι μια πηγή ενέργειας που δεν προκαλεί εκπομπές ρύπων», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών της ΕΕ που υποστηρίζουν το φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή ενέργειας μέχρι η Ευρώπη να στραφεί εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων – περίπου 68% -, 15% από τον λιγνίτη, 13% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 4% από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν στις 14 Οκτωβρίου μια προκαταρκτική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών – η πρώτη τέτοια συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, όσον αφορά την προώθηση της ευρωπαϊκής αποθήκευσης φυσικού αερίου στο μέλλον, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα του υστερεί.

«Η χώρα μας δε διαθέτει σημαντική αποθηκευτική δυνατότητα φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα έργο κατασκευής στην Καβάλα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο EURACTIV.gr ότι υπήρχε διαγωνισμός για το έργο αυτό το 2015, όταν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και το σταμάτησε.

 

 

25 Oκτωβρίου 2021

Euractiv