Η Ελλάδα έχασε την προθεσμία υποβολής εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα, παρέα με ακόμη έξη κράτη μέλη της ΕΕ.

15 01 2019 | 07:25

Την προθεσμία υποβολής εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα έχασαν επτά κράτη μέλη της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- στο πλαίσιο των συνολικών στόχων για το 2030 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ειδικότερα, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έπρεπε να παραδώσουν στην Κομισιόν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα εθνικά σχέδιά τους αναφορικά με τον νέο κανονισμό για την καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, πηγές αποκάλυψαν ότι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία δεν έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους επί του παρόντος.

Στα κράτη μέλη δόθηκε ένα πρότυπο για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών, παρόλο που μεταξύ των σχεδίων που έχουν υποβληθεί εγκαίρως, πολλά από τα κείμενα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το προσωρινό κείμενο των 140 σελίδων της Γερμανίας συγκαταλέγεται στα πιο επιτυχημένα σχέδια. Αντίθετα, όσον αφορά στο σχέδιο της Αυστρίας η ομάδα εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν επαρκούν για την επίτευξη καθορισμένων στόχων.

Η Ελλάδα και η Τσεχία οφείλουν να υποβάλλουν εγκαίρως τα σχέδιά τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στους σχετικούς κυβερνητικούς ιστότοπους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς, προέτρεψαν τα κράτη μέλη να «ολοκληρώσουν την εργασία που τους έχει ανατεθεί» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018. Εντούτοις, το μήνυμα δεν ήταν αρκετά ισχυρό, ώστε να πείσει τους 28 να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι τρέχουσες μειώσεις των εκπομπών ρύπων βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη ενός δείκτη αναφοράς -80% μέχρι το 2050, αν και η πρόσφατη μακροπρόθεσμη στρατηγική που δημοσίευσε η Επιτροπή κάνει λόγο για μείωση του στόχου αυτού μεταξύ 90% και 100%.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν σχέδια που συμβαδίζουν μόνο με το στόχο του 80% και όχι με την «ουδετερότητα του άνθρακα» που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για το 2050.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη αναμένεται να υποβάλουν τις δικές τους μακροπρόθεσμες στρατηγικές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020.

Το όραμα της Επιτροπής για το 2050 περιλαμβάνει σειρά διαφορετικών σεναρίων, ενώ αναμένεται να υπάρξει πρόοδος κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ως προς το ποια από αυτά θα πρέπει να εγκριθούν. Σημαντικό ορόσημο για το σκοπό αυτό θεωρείται η ειδική Σύνοδος κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στο Σιμπίου της Ρουμανίας τον προσεχή Μάιο.

Από την άλλη πλευρά, εκφράζονται φόβοι για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη θα αρνηθούν να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους, ώστε να αντανακλούν δυνητικές αλλαγές στις συνολικές δεσμεύσεις της ΕΕ, οδηγώντας έτσι σε ένα συνονθύλευμα NECPs, καθώς και σε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ χωρών με προοδευτική δράση για το κλίμα και λιγότερο προνομιούχων κρατών.

Ο Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete, πρόκειται να επισκεφθεί διάφορα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες για το ζήτημα της στοχοθεσίας για το 2050, αλλά και για τα τρέχοντα εθνικά σχέδια.

 

του Sam Morgan | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

 

15 Ιανουαρίου 2019