Η Γερμανία κατά της αμφισβήτησης των πράσινων στόχων για τα τρόφιμα λόγω πολέμου

12 03 2022 | 10:31Julia Dahm

Ενώ οι εκκλήσεις να επανεξεταστούν οι πράσινοι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για τον τομέα των τροφίμων έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ τόνισε ότι οι προσπάθειες για βιωσιμότητα δεν πρέπει να περιοριστούν.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποιος ζητά να κάνει πίσω η ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική για την προώθηση της φιλικής προς το κλίμα και το περιβάλλον γεωργίας, κάνει λάθος», δήλωσε ο Οζντεμίρ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών γεωργίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γερμανός υπουργός των Πρασίνων χρησιμοποίησε επίσης τη δημοσίευση της νέας έκθεσης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως αφορμή για να τονίσει τη σημασία του να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Και σήμερα οι ανησυχίες μου επικεντρώνονται στους ανθρώπους στην Ουκρανία. Αλλά η δραματική κατάσταση εκεί δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις ανάγκες της προστασίας του κλίματος», ανέφερε σε δήλωσή του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο τομέας των τροφίμων υποφέρει επίσης από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, υπήρξαν εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από τον Γάλλο υπουργό Ζυλιέν Ντενορμαντί, να επικεντρωθεί η ΕΕ στην παραγωγή τροφίμων έναντι της βιωσιμότητας, ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας.

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου τους στόχους που καθορίζονται στις κύριες πολιτικές της για τη βιώσιμη διατροφή, τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, για να εκτιμήσει κατά πόσον μπορούν να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες.

Ωστόσο, ο Τίμερμανς, ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για την υλοποίηση της φιλόδοξης Πράσινης Συμφωνίας, απέρριψε κάθε ιδέα χαλάρωσης των στόχων βιωσιμότητας στην πολιτική τροφίμων της ΕΕ τη Δευτέρα (7 Μαρτίου).

«Σας παρακαλώ, μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι […] θα βοηθήσετε την παραγωγή τροφίμων κάνοντάς την λιγότερο βιώσιμη, μη επιλέγοντας τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», μη καθιστώντας την πιο ανθεκτική όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και την παραγωγή τροφίμων», προειδοποίησε.

Τρίτες χώρες που πλήττονται περισσότερο

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο των 27 υπουργών της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα (21 Μαρτίου) και η Γερμανία θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί ο κύριος αντίπαλος στην υποχώρηση των πράσινων στόχων του τομέα.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους παράγοντες στις Βρυξέλλες και σε διάφορα κράτη μέλη, ο Οζντεμίρ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν βλέπει τον εφοδιασμό τροφίμων στη Γερμανία ή την ΕΕ να κινδυνεύει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ενώ παραδέχθηκε σε δήλωσή του ότι λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, οι αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων και των γεωργικών προϊόντων είναι αναμενόμενες και θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές των καταναλωτών, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αρκετά αυτάρκης όσον αφορά τις αγορές σιτηρών για να αντέξει το πλήγμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή, τόνισε ο υπουργός. «Ενώ ο εφοδιασμός με τρόφιμα στη Γερμανία και την ΕΕ έχει εξασφαλισθεί, πρέπει να αναμένουμε πιο σημαντικές ελλείψεις σε ορισμένες τρίτες χώρες – ιδίως σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων λόγω ξηρασίας, για παράδειγμα», δήλωσε την Τρίτη (8 Μαρτίου).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Τουρκία, η Βόρεια Αφρική και η Ασία εξαρτώνται από τις εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά.

Επισιτιστική βοήθεια για την Ουκρανία

Για τη σταθεροποίηση των διεθνών αγορών, ο Οζντεμίρ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της G7 την Παρασκευή (11 Μαρτίου). Η Γερμανία προεδρεύει επί του παρόντος της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομικά δημοκρατιών του κόσμου.

«Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο παράλογος πόλεμος δεν θα επιδεινώσει την έλλειψη τροφίμων σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Οζντεμίρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και άλλων διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε πιθανά μέτρα που θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα στο εσωτερικό της Ουκρανίας, γι’ αυτό και θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός. Την Κυριακή, η χώρα είχε ανακοινώσει ότι σταματά τις εξαγωγές βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εγχώριος εφοδιασμός.

«Η παράνομη επίθεση της Ρωσίας σημαίνει ανυπολόγιστη δυστυχία για τους Ουκρανούς – οποιαδήποτε βοήθεια είναι απαραίτητη τώρα», τόνισε ο Οζντερμίρ. Την Παρασκευή, το γερμανικό υπουργείο είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου κόμβου υλικοτεχνικής υποδομής που προορίζεται να συντονίσει τη γερμανική επισιτιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

 

Από Julia Dahm | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

1