Η Κλιματική αλλαγή είναι όπλο μαζικής καταστροφής!

Εκεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας το παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είχε υιοθετήσει το σύνθημα «Η Κλιματική αλλαγή είναι όπλο μαζικής καταστροφής!», το οποίο περιέγραφε με δραματικό τρόπο την  επερχόμενη καταστροφή.

Μάλιστα είχε υιοθετηθεί κι από παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Τζον Κέρυ[i], τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πολύ δυναμικός πρωθυπουργός του Τουβαλού[ii].

Και οι δυο ήξεραν κάτι παραπάνω . Ο πρώτος αφού οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε όπλα μαζικής καταστροφής κι ο δεύτερος επειδή η χώρα του ήταν ήδη θύμα αυτού του όπλου μαζικής καταστροφής, με την άνοδο της στάθμης των ωκεανών που κατάπιναν τη μικρή αυτή χώρα του Ειρηνικού.

Θυμάμαι είχα φτιάξει κι εγώ μια σχετική αφίσα στα ελληνικά και την αναρτούσα στα περίπτερα των εκθέσεων που συμμετείχα. Σκοπός ήταν η αφύπνιση/ενημέρωση όσων είχαν ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά, να καταλάβουν τις επερχόμενες δραματικές αλλαγές στη ζωή μας. Αυτές τις μέρες με την απίστευτη άνοδο της θερμοκρασίας και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Αττική και Ρόδο, αλλά και σε όλη την Μεσόγειο και όχι μόνο, μου ήρθε στο μυαλό αυτό το σλόγκαν.

Αλήθεια, όμως, τι παραπάνω θα έκανε ένα στρατιωτικό όπλο μαζικής καταστροφής;

Μάλιστα η κλιματική αλλαγή είναι απείρως ισχυρότερο όπλο μαζικής καταστροφής γιατί πλήττει όλο τον πλανήτη και κυρίως θα τον πλήττει ξανά και ξανά, ασταμάτητα και όλο και πιο έντονα.

«Ψηνόμαστε, καιγόμαστε, πνιγόμαστε» αυτό είναι το μοτίβο των τελευταίων χρόνων. Και το 40αρια και τα 50αρια δεν θα φύγουν για να μην ξανάρθουν αλλά θα εδραιωθούν και θα ενισχυθούν. Και να μην ξεχνάμε την ερημοποίηση με την οποία απειλείται όλη η Μεσόγειος[iii]. Δεν έχει πισωγύρισμα αυτή η πορεία που χαράξανε για λογαριασμό μας, αυτοί που αποφασίζουν για εμάς.

Κι αυτή αλλαγή του κλίματος επηρεάζει όλη τη ζωή.

Τον όρο «κλιματική αλλαγή» τον πιπιλάμε επί χρόνια, ιδιαίτερα τώρα που έγινε και «in» θέμα, χωρίς να δίνουμε σημασία στις λέξεις που τον απαρτίζουν.

Με πολύ απλά και καθόλου επιστημονικά λόγια, το κλίμα είναι αυτό που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής και η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει και θα αλλάξει αυτή τη ίδια τη ζωή. Προφανώς όχι σε μια μέρα, αλλά σταδιακά, επίπονα και δραματικά για όσους θα έχουν την ατυχία να βιώσουν αυτήν την αλλαγή.

Τα δάση μας δεν καίγονται μόνο γιατί είμαστε ανοργάνωτοι και ανίκανοι. Άλλωστε η αποτυχία των ΗΠΑ και του Καναδά το αποδεικνύει αυτό. Σήμερα οι φωτιές στον Καναδά[iv], που ξεκίνησαν πριν πολλές μέρες, και των οποίων ο καπνός έπνιξε την Νέα Υόρκη κι έφτασε μέχρι την Μεσόγειο, είναι ακόμη εκτός ελέγχου.

Η παγκόσμια ανικανότητα μας έγκειται στο ότι παρά τις προειδοποιήσεις της επιστήμης, δεν πράξαμε ότι έπρεπε όταν έπρεπε, για να αποφύγουμε τις συνέπειες του όπλου μαζικής καταστροφής που ονομάζεται κλιματική αλλαγή.

Το χειρότερο σε αυτήν την ιστορία είναι ότι αυτό το όπλο μαζικής καταστροφής το δημιουργήσαμε εμείς και το χρησιμοποιούμε εναντίον μας.

Το ‘χω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω άλλη μία.

Κάνουμε τα πάντα για να αποδείξουμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει ο όρος homo sapiens.

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης

Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Διευθυντής RECCReC (Renewable Energy & Climate Change Research Center) at TUM, ΜομπάσαΚένυα.

Επισκέπτης καθηγητής Technical University of Mombasa (TUM)

Επισκέπτης καθηγητής Meru University of Science & Technology(MUST)

(anatropinews.gr)

[i] https://nationalpost.com/news/john-kerry-calls-climate-change-worlds-most-fearsome-weapon-of-mass-destruction-as-he-mocks-skeptics

[ii] https://www.abc.net.au/news/2014-08-15/an-tuvalu-president-is-climate-change-27like-a-weapon-of-mass-/5672696

[iii] https://www.newswise.com/articles/mediterranean-forests-face-desertification-amid-climate-change

[iv] https://www.cbsnews.com/news/map-canadian-wildfires-2023-where-are-the-fires-ontario-quebec/

 

 

 

 

σ