Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις λοιμώδεις νόσους

17 08 2022 | 15:52Καθημερινή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην επιδείνωση ποσοστού 58% των λοιμωδών νόσων που πλήττουν τον άνθρωπο συμβάλλουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενειών και διαπίστωσαν ότι 218 από τα 375 λοιμώδη νοσήματα που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ελονοσία, ιός χάντα και χολέρα (ποσοστό 58%), επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με αυτή. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Climate Change.

Η μελέτη χαρτογράφησε τους τρόπους με τους οποίους το κλίμα αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες προκαλούν ασθένειες εξαιτίας της εξάπλωσης τρωκτικών, κουνουπιών και ορισμένων θηλαστικών που ευνοούνται από την υγρασία.

Από την εποχή του Ιπποκράτη, ο ιατρικός κόσμος συνέδεε τις ασθένειες με τον καιρό, η παρούσα μελέτη όμως αποδεικνύει πόσο στενή είναι η σχέση ανθρώπινης υγείας και κλίματος. «Αν το κλίμα αλλάζει, οι κίνδυνοι των ασθενειών αυτών αλλάζουν μαζί του», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, δρ Τζόναθαν Πατς, από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

«Τα πορίσματα της μελέτης αυτής είναι τρομακτικά και δείχνουν το εύρος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να καταστεί απόλυτη προτεραιότητά μας», προσθέτει ο δρ Κάρλος ντελ Ρίο από το Πανεπιστήμιο Εμορι. Η ερευνητική ομάδα επέκτεινε τη μελέτη της εξετάζοντας κάθε είδους ανθρώπινη ασθένεια, ακόμη και όσες δεν είναι μεταδοτικές, όπως το άσθμα και οι αλλεργίες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Καμίλο Μόρα, διηγείται ότι πριν από πέντε χρόνια το πατρικό του σπίτι στην Κολομβία πλημμύρισε εξαιτίας πρωτοφανούς έντασης βροχών. Λίγες ημέρες αργότερα ο Μόρα, που επισκεπτόταν την περιοχή για διακοπές, προσβλήθηκε από τον ιό της τσικουνκούνια, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού. Η πλημμύρα στο χωριό του Μόρα είχε δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγή του κουνουπιού, φορέα της επικίνδυνης ασθένειας.