Η Κομισιόν προτείνει 166 ενεργειακά έργα PCI-PMI για στήριξη από την ΕΕ - Δείτε το διαδραστικό χάρτη

01 12 2023 | 12:10Energypress

Με την έγκριση του πρώτου καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (ΕΑΕ), ο οποίος συνάδει πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Επιτροπή πραγματοποιεί σήμερα ένα ακόμη βήμα για να καταστήσει το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ ικανό να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτά τα βασικά διασυνοριακά έργα υποδομών θα βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την ενέργεια και το κλίμα. Τα έργα θα επωφεληθούν από απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης και κανονιστικές διαδικασίες, και θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) της ΕΕ.

Ο κατάλογος αυτός εγκρίνεται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), ο οποίος θέτει τέλος στη στήριξη των υποδομών ορυκτών καυσίμων και επικεντρώνεται στις διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές του μέλλοντος. Περιλαμβάνει ΕΚΕ, τα οποία είναι έργα εντός της επικράτειας της ΕΕ, και για πρώτη φορά ΕΑΕ, τα οποία συνδέουν την ΕΕ με άλλες χώρες. Η Επιτροπή θα μεριμνήσει ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν γρήγορα και να μπορέσουν να συμβάλουν στον διπλασιασμό της δυναμικότητας δικτύου της ΕΕ έως το 2030 και στην επίτευξη του στόχου της να ανέλθει στο 42,5 % το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Από τα 166 επιλεγμένα ΕΚΕ και ΕΑΕ:

  • πάνω από τα μισά (85) είναι έργα ηλεκτρικής ενέργειας, υπεράκτιων και έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, πολλά από τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2027 και 2030.
  • για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται έργα υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών (65), τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της ενοποίησης του ενεργειακού συστήματος και της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας της ΕΕ.
  • ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 14 έργα δικτύων CO2 σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά τη δημιουργία αγοράς για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κατάλογος των ΕΚΕ και των ΕΑΕ εκδόθηκε σήμερα από την Επιτροπή, ως κατ' εξουσιοδότηση πράξη δυνάμει του κανονισμού ΔΕΔ-Ε, και στη συνέχεια θα υποβληθεί προς έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Και οι δύο συννομοθέτες έχουν προθεσμία δύο μηνών για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν πλήρως τον κατάλογο, αλλά δεν μπορούν να τον τροποποιήσουν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες, εφόσον ζητηθεί από τους συννομοθέτες. Μόλις εγκριθεί ο κατάλογος, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τους φορείς υλοποίησης έργων και τα κράτη μέλη για να στηρίξει την ταχεία εφαρμογή του εν λόγω καταλόγου έργων, σύμφωνα με τα ενισχυμένα μέτρα που προτάθηκαν σήμερα στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα δίκτυα.

Ιστορικό

Ο κατάλογος που εκδόθηκε σήμερα είναι ο 6ος ενωσιακός κατάλογος που περιλαμβάνει ΕΚΕ και ο πρώτος ενωσιακός κατάλογος των ΕΚΕ και ΕΑΕ στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ-Ε, ο οποίος εκδόθηκε το 2022. Ο αναθεωρημένος κανονισμός διασφαλίζει ότι τα διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών που λαμβάνουν στήριξη από την ΕΕ βοηθούν την Ένωση να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια, όπως καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Όπως ορίζεται στον κανονισμό ΔΕΔ-Ε, οι κατάλογοι αυτοί εκδίδονται ανά διετία, μετά από εκτενή διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε περιφερειακές ομάδες που έχουν συσταθεί με τον κανονισμό ΔΕΔ-Ε.

Τι πλεονεκτήματα υπάρχουν για τα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ΕΚΕ/ΕΑΕ;

Τα έργα που αναγνωρίζονται από την ΕΕ ως ΕΚΕ και ΕΑΕ επωφελούνται από διάφορα πλεονεκτήματα:

  1. καθεστώς προτεραιότητας και εξορθολογισμένες διαδικασίες αδειοδότησης (δεσμευτική προθεσμία τρεισήμισι ετών)·
  2. βελτιωμένη, ταχύτερη και εξορθολογισμένη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων·
  3. ενιαία εθνική αρμόδια αρχή (υπηρεσία μίας στάσης) η οποία συντονίζει όλες τις διαδικασίες χορήγησης αδειών και τα ειδικά σημεία επαφής για τα έργα υπεράκτιων δικτύων·
  4. διαδικασία που επιτρέπει την κατανομή του επενδυτικού (κατασκευαστικού) κόστους μεταξύ των κρατών μελών τα οποία ωφελούνται από έργο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΕΚΕ·
  5. επιλεξιμότητα για χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ) με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Τα ελληνικά έργα

Όσον αφορά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, στον κατάλογο περιλαμβάνονται η διασύνδεση Euroasia Interconnector, το αντλησιοταμιευτικό της Αμφιλοχίας, η μονάδα μπαταριών της Πτολεμαΐδας, η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, η ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο και ο αγωγός East Med.

 

 

 

σ