Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα ενδυναμώνει το πακέτο Fit for 55 της Ε.Ε. για την καθαρή ενέργεια

10 08 2021 | 08:36

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι είμαστε αντιμέτωποι με την παγκόσμια θέρμανση νωρίτερα του προβλεπόμενου ήχησαν δυνατά ανά τον πλανήτη, τη στιγμή που ο οργανισμός προτείνει άμεσες και γρήγορες μειώσεις εκπομπών.

Όπως δήλωσαν αναλυτές στο Montel, η εξέλιξη αυτή προβλέπεται να έχει επιπτώσεις στο κλιματικό πακέτο που προωθεί αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. με το όνομα Fit for 55.

Ο Σεμπάστιαν Ρίλινγκ του Icis τόνισε σχετικά ότι "οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλογιστούν το βαθμό επείγοντος της έκθεσης και να ασκήσουν πίεση στο πολιτικό χρονοδιάγραμμα καθώς η νομοθετική διαδικασία στην Ευρώπη παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του, ο Τρέβορ Σικόρσκι του Energy Aspects ανέφερε ότι "η έκθεση ανοίγει το δρόμο για να περάσει μεγάλο μέρος της φιλοδοξίας της Ε.Ε. Θα είναι δυσκολότερο να εξασθενήσει το πακέτο Fit for 55".

Όλα αυτά τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν συζητούν τις εν λόγω προτάσεις που έχουν απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 55% αυτή τη δεκαετία. Εντούτοις, η αναθεώρηση της αγοράς ρύπων, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης, καθώς και ο διασυνοριακός δασμός άνθρακα μπορεί να πάρουν άλλα δύο χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν.

"Η έκθεση έρχεται σε ένα σημείο όπου παρατηρούμε καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ευρώπη και πρέπει να ακολουθήσει επαρκής δράση", δήλωσε ο Ουέντελ Τρίο, διευθυντής του Climate Action Network Europe.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αλόκ Σάρμα που θα προεδρεύσει στην προσεχή κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ, σχολίασε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να δώσουν τέλος στον άνθρακα το αργότερο ως το 2030 και ο υπόλοιπος πλανήτης μια δεκαετία αργότερα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάσκεψη θα πρέπει να δοθεί τέλος στον άνθρακα.

 

 

 

 

10 Αυγούστου 2021

energypress