Η Πράσινη Επανάκτηση της Αθήνας

Στις 7 Μαΐου 2025, στην πόλη Vilnius της Λιθουανίας, o Δήμος της Αθήνας παρέλαβε σε επίσημη τελετή το σήμα Mission Label και πλέον συμμετέχει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Αποστολή με τις 110 πόλεις που επιδιώκουν να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030.
Το σήμα αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Αθήνας να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης και έξυπνης πόλης.
Οι 10 στρατηγικές προτεραιότητες που περιλαμβάνει το Σύμφωνο για τη μείωση εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2030, είναι οι ακόλουθες:
-
Κάλυψη του 88% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Δήμου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-
Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε τουλάχιστον το 34% να έχει ενεργειακή κλάση Β ή υψηλότερη.
-
Μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών εντός του Δήμου και ενεργή στήριξη της πεζής κίνησης, του ποδηλάτου, των καθαρών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και της δημοτικής συγκοινωνίας καθώς και χώρων παιχνιδιού και επικοινωνίας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν γειτονιές όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις περισσότερες δραστηριότητές τους μέσα σε 15 λεπτά, περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο ή χρησιμοποιώντας καθαρά, πράσινα και αποτελεσματικά ΜΜΜ.
-
Αύξηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, δράσεις πρόληψης για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά 30% σε σύγκριση με το 2019 και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
-
Φύτευση περισσότερων από 35.000 δέντρων μέχρι το 2030. Ενεργή πολιτική για πράσινες και γαλάζιες υποδομές και αποκατάσταση του 20% της φύσης στην πόλη. Ψηφιακή καταγραφή όλων των δέντρων και διαχείρισή τους με βάση δεδομένα. Τήρηση νέου Κανονισμού για Πράσινες Υποδομές.
-
Ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των υδάτων για αποφυγή πλημμύρας, με έμφαση σε πράσινες υποδομές για επανάχρηση και απορρόφηση από το έδαφος, ανάδειξη του νερού στην πόλη, αποκατάσταση δρόμων νερού, μείωση της κατανάλωσης νερού από το δίκτυο και εξοικονόμηση ενέργειας.
-
Δημιουργία διαδρόμων για τον δροσισμό της πόλης, αποκατάσταση όσο είναι δυνατόν του μικροκλίματος, αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.
-
Δημιουργία αποθέματος δημοτικής κατοικίας με κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και ενεργή συμμετοχή του Δήμου στην ενεργειακή αναβάθμισης πολυκατοικιών και γειτονιών.
-
Ενίσχυση της πράσινης, βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
-
Θέσπιση κοινωνικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της πόλης με συνεκτικό και δίκαιο τρόπο.
Οι φορείς που προσυπέγραψαν το σύμφωνο είναι μεταξύ άλλων η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ (IME ΓΣΕΒΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, η ΠΟΜΙΔΑ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο (διάφορες σχολές και τομείς), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (διάφορες σχολές και τμήματα), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η UNICEF, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το ΕΚΠΟΙΖΩ – Ένωση για τα δικαιώματα των Καταναλωτών κ.α.
Ήταν μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, που κανονικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 χρόνια. Και έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής δυναμικά.
Ενδεικτικά και όσον αφορά την Πράσινη Επανάκτηση της Αθήνας, αυτή συντελείται συστηματικά, με την επανασύνδεση της πόλης με τη φύση για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον.
Με στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας και περιβαλλοντικής ανάδειξης, σε λόφους και πάρκα, με πρωτοβουλίες επανασύνδεσης των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον (Εθνικός Κήπος), με δίκτυα μικροκλιματικών οάσεων και πράσινων διαδρομών (ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASCEND – Athens Superblock), με αστικές αναδασώσεις και δεντροστοιχίες (πάνω από 6500 δέντρα - https://athenstrees.cityofathens.gr/), το 1οMicroforest στην Κυψέλη (1.150 τ.μ. δημιουργείται ένα εντυπωσιακό μικροδάσος στο οποίο φυτεύτηκαν 850 δέντρα και 4.000 θάμνοι και πόες, δηλαδή σχεδόν 5.000 ενδημικά και αυτοφυή είδη), με κάθετους κήπους που σχεδιάζονται σε δημοτικά κτίρια (ξεκινάμε από το Σεράφειο), με πάνω από 10 κήπους βροχής στον Βοτανικό και ένα νέο πάρκο, μιάμιση φορά ο Εθνικός Κήπος εκεί.
Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Όμως είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς η πόλη είναι αποφασισμένη να πρωτοπορήσει στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τους πολίτες της.
________
Ο Χάρης Δούκας είναι Δήμαρχος Αθηναίων
Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2025 που εξέδωσε για 14η χρονιά η ομάδα του energypress.