Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «πράσινη», λέει η γερμανική κυβέρνηση αναφερόμενη σε γαλλικό σχέδιο

13 12 2021 | 08:17

Η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στα γαλλικά σχέδια που έχουν στόχο να θεωρείται «πράσινη ενέργεια» ο ηλεκτρισμός που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την πρώτη επίσκεψή της στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Είναι γνωστό πως έχουμε διαφορετικές θέσεις στο πυρηνικό ζήτημα», δήλωσε η Μπέρμποκ, αφού συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Μία ημέρα μετά την ορκομωσία της ως μέλους της νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, η Μπέρμποκ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των γερμανογαλλικών σχέσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλωσόρισε επίσης τα σχέδια της Γαλλίας για την πραγματοποίηση διάσκεψης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, αφού αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Στην ΕΕ διεξάγεται συζήτηση για να υπάρξει κοινή γλώσσα ώστε να κατευθυνθούν επενδύσεις προς προγράμματα που θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμα.

Η Γαλλία μαζί με την Πολωνία και την Τσεχία έχουν στόχο να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια, ενώ η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντιτίθενται στην ιδέα αυτή. Η Γαλλία παράγει από την πυρηνική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού που καταναλώνει.

Πριν από την αυριανή επίσκεψη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Παρίσι, η Μπέρμποκ υπογράμμισε τη στενή σύμπραξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, απευθυνόμενη στους Γάλλους συναδέλφους της με ανεπίσημη γλώσσα και ευχαριστώντας τους για μια «αληθινά θερμή και φιλική υποδοχή».

Ο Σολτς ηγείται ενός τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του (SPD), των Πρασίνων και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Η Μπέρμποκ είναι η μία εκ των δύο ηγετών των Πρασίνων, ενός κόμματος που αφότου δημιουργήθηκε ήταν σφόδρα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

1