Η τεχνολογική "κούρσα" οδηγεί τον κλάδο των φωτοβολταϊκών - Τι "βλέπουν" οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές.

Περαιτέρω μείωση στις τιμές των φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια «βλέπουν» οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές του κλάδου, με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές να συμβάλουν καθοριστικά στην αναμόρφωση του «ηλιακού» τοπίου.

Τα παραπάνω, τόνισαν, μεταξύ άλλων, κατά την χθεσινή ημερίδα του ΣΕΦ σε συζήτηση για τις τεχνολογικές εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά, πέντε εκπρόσωποι μεγάλων κατασκευαστών, συγκεκριμένα, οι κ.κ. Θανάσης Σακκάς της Aleo Solar, Δημήτρης Βαρλάμης της Jinkosolar, Φραγκίσκος Βαλαβάνης της RECOM, Simon Betka της Sharp και Στέλιος Αντέλλης της Suntech.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά είναι η φθηνότερη χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους επιδοτήσεις. Οι τεχνολογικές ενσωματώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή πρόοδο επιδρούν με μόνιμο τρόπο στην περαιτέρω μείωση του κόστους. Επί παραδείγματι, σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των ομιλητών, η πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων με διάρκεια ζωής 25 τουλάχιστον έτη συνιστά μια ώριμη επιλογή στην αγορά, καθιστώντας έτσι ιδιαιτέρως χαμηλό το σταθμισμένο κόστος ενέργειας (LCOE).

Στόχος τα 500 βάττ ανά πάνελ - Η τεχνολογική "κούρσα"

Στο κομμάτι της τεχνολογίας, η επόμενη μέρα περιλαμβάνει μονοκρυσταλλικά πάνελ, αυξημένο μέγεθος κυψελών και ισχύς στα 500 βαττ ανά πάνελ. Τέτοιες τεχνολογικές βελτιώσεις επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης έκτασης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, μειώνοντας περαιτέρω το λειτουργικό κόστος του πάρκου.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταχύτητα των τεχνολογικών και όχι μόνο αλλαγών στον κλάδο, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Σακκάς, οι εξελίξεις τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει ήδη «βιώσει» 3 κύκλους ζωής μέσα σε 15 χρόνια, όταν σε άλλους κλάδους ανάλογα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα σε διάστημα 50 ετών. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι το γεγονός ότι τα τμήματα R&D των εταιρειών εργάζονται σταθερά σε εφαρμογές που επιτρέπουν περαιτέρω μείωση του κόστους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλότερους δείκτες απόδοσης.  

Σίγουρα, όπως εκτίμησαν οι ομιλητές, δεν πρόκειται για μια αέναη διαδικασία, καθώς, πλέον διακρίνονται σημάδια ωριμότητας, που όμως μένει ακόμη δρόμος να διανυθεί προς το σημείο ισορροπίας στη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το σημείο όπου θα δούμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα σταματήσει κάπου. Η αγορά παραμένει πεινασμένη για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και για καλύτερες αποδόσεις. Για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε δει αυτά που είναι να δούμε», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.  

Ωστόσο, δεν είναι τυχαία η παρατήρηση των ομιλητών ότι "ο βασικός ανταγωνιστής του solar είναι ένα άλλο solar μετά από λίγα χρόνια", θέλοντας να δείξουν ότι το βασικό πεδίο του ανταγωνισμού είναι το πεδίο της τεχνολογίας και όχι τόσο ο κλαδικός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως ανέφεραν, που τα τμήματα R&D των εταιρειών καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την "ατζέντα" τους, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς.

Πως θα κινηθούν οι τιμές τα επόμενα 2-3 χρόνια

Αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, οι ερωτώντες υπογράμμισαν πως θα συνεχιστεί η πτωτική τάση των τιμών, δίχως όμως να αναμένονται μεγάλες αποκλίσεις και σκαμπανεβάσματα.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή θα δοθεί στις κυψέλες, καθώς αυτό αποτελεί έναν εκ των βασικών παραγόντων για μείωση της τιμής, δεδομένου ότι στα υπόλοιπα υλικά (αλουμίνιο κλπ) οι τιμές καθορίζονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Βέβαια η όποια μεταβολή προς τα κάτω των τιμών δεν πρόκειται να έχει την δυναμική των προηγούμενων χρόνων, καθώς, «αν σήμερα είμαστε στο 93% σε σχέση με 10 χρόνια πριν, είναι ανεδαφικό να πούμε ότι σε 10 χρόνια θα έχει καταγραφεί πρόσθετη ίδια μείωση».

Ταυτόχρονα η προώθηση μεγάλης κλίμακας έργων θα επιδράσει συνολικά στο κόστος.

Τέλος, σε ερώτηση για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε εταιρείας, κοινό τόπο αποτελεί η έμφαση στις ανάγκες του πελάτη και την ποιότητα των προϊόντων, γεγονός που τις έχει καταξιώσει ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κλάδου.

 

 

 

20 Φεβρουαρίου 2020

energypress