Ηχηρό «παρών» παγκόσμιων κολοσσών για τα υπεράκτια αιολικά

Στο επόμενο στάδιο που είναι η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και οι επαφές με τους επενδυτές περνά η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Ο δημόσιος φορέας που η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει και με τις δραστηριότητες στα off shore αιολικά, προβλέπεται να «πιάσει» πολύ σύντομα το νήμα των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι ώστε να οργανώσει τα επόμενα βήματα και να χαράξει τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση των μεγάλων πρότζεκτ, για τα οποία εκδηλώνεται πρωτοφανές παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ΕΔΕΥΕΠ είναι η αρμόδια αρχή για την επιλογή χώρων οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών και διαχείρισης δικαιωμάτων έρευνας.

 

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το επίπεδο, την ποιότητα και το μέγεθος των Ελλήνων και διεθνών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά», σχολίαζε πρόσφατα ο επικεφαλής του ελληνικού φορέα κ. Αριστοφάνης Στεφάτος.

Όπως ανέφερε, ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν αξιολογηθεί περιοχές σε επίπεδο αιολικού δυναμικού, οι συνθήκες πυθμένα κ.α. Επίσης έχουν συνυπολογιστεί ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας ώστε η πολιτεία να ωριμάσει περιοχές δίχως εμπόδια και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ο κ. Στεφάτος αποφεύγει να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

 

Για την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών θα υπάρξει συνεργασία με φορείς που είναι κρίσιμοι για την πορεία των έργων όπως είναι οι δύο γενικές γραμματείες ενέργειας, χωροταξικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ.

 
 

Παράλληλα, προγραμματίζονται ξεχωριστές συναντήσεις με τους επενδυτές προκειμένου να ακουστούν οι προβληματισμοί, να τεθούν οι προτεραιότητες και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Επόμενο βήμα είναι επίσης να ενεργοποιηθεί το ΕΜΟU με το ΕΛΚΕΘΕ ως τεχνικού συμβούλου, καθώς πρόκειται για ένα φορέα με πολύ καλή κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της χωροταξίας. Η ενδυνάμωση με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή είναι επίσης στις προτεραιότητες της ΕΔΕΥΕΠ.

Σε σχέση με τις συνέργειες και το ενδιαφέρον των επενδυτών υδρογονανθράκων για υπεράκτια αιολική ενέργειας για το οποίο δημόσια έχει πάρει θέση ο διευθύνων σύμβουλος κ. Στεφάτος, τονίζεται ότι πρόκειται για τεχνικά συγγενείς χώρους αφού και οι δύο τεχνολογίες βασίζονται σε υπεράκτιες πλατφόρμες (floating) και μπορούν συνδυασμένες να μειώσουν το κόστος της επένδυσης. Θα πρέπει να εξεταστεί μια σειρά παραμέτρων όπως είναι τα βάθη της θάλασσας αναφέρει το στέλεχος της εταιρείας και σημειώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνδυασμό ενεργειακών έργων όπως για παράδειγμα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και υδρογόνου.

1