Ηλεκτρικός χώρος, ΑΠΕ και αποθήκευση: Οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος

22 01 2024 | 06:29Αντώνης Ξενιός

Αν η ανασκόπηση αποτελεί την ευκαιρία της μνήμης για επιστροφή, η σύντομη επανεξέταση των γεγονότων που σημάδεψαν το 2023 δεν θα μας οδηγήσει σε ευχάριστα συμπεράσματα. Η λίστα είναι γεμάτη με πολεμικές συρράξεις, φυσικές καταστροφές, ακραίες κλιματικές συνθήκες και πολιτικές αναταράξεις.

Στο συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, προστέθηκε ακόμη μια πολεμική σύγκρουση στη γειτονιά μας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, συνοδεύτηκαν από τις εκτεταμένες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ενώ, τέλος, φαίνεται ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους πρώτους 11 μήνες του έτους έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

Μέσα σε αυτό το ολισθηρό περιβάλλον, η μόνη σταθερά σε ότι αφορά την εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, της αποθήκευσης καθώς και άλλων τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών και την ταυτόχρονη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό η συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα στην COP28, και η οποία καλεί για τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων – αν και δεν κάνει την υπέρβαση ζητώντας την πλήρη κατάργησή τους – αποτελεί ένα σημαντικό βήμα  για το άμεσο μέλλον.

Στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, καθώς και η εξαιρετική γεωγραφική θέση της χώρας μας, μας επιτρέπει στο άμεσο μέλλον να αποκτήσουμε ένα ενεργειακό σύστημα ανεπηρέαστο από εξωτερικές γεωπολιτικές κρίσεις, το οποίο θα εξασφαλίζει σταθερότητα τιμών και ασφάλεια εφοδιασμού. Για να επιτευχθεί βέβαια κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, να παρακαμφθούν αγκυλώσεις και ακραίες φωνές σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και να εξασφαλιστεί ένα ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η πρόσβαση στον υφιστάμενο ηλεκτρικό χώρο και η επέκτασή του. Είναι γεγονός ότι, ήδη από τώρα τα έργα σε λειτουργία και τα έργα που έχουν λάβει Όρους Σύνδεσης έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο που υπερκαλύπτει τον στόχο του ΕΣΕΚ για το 2030. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο ηλεκτρικός χώρος είναι ένα δημόσιο αγαθό σε ανεπάρκεια, η διάθεσή του θα πρέπει να γίνεται βάσει των αρχών της ισότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου και της διαφάνειας, χωρίς αυθαίρετες και άδικες ρυθμίσεις.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, η EDFR Hellas διαθέτει τα εχέγγυα για να συμμετάσχει καταλυτικά στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 18 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και με τη διεθνή εμπειρία που της εξασφαλίζει ο όμιλος EDF. Η εταιρεία μας, έχοντας θέσει ήδη ισχυρές βάσεις, στοχεύει τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει να πρωταγωνιστήσει με επενδύσεις και στόχο το διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε έργα ΑΠΕ όπως αποτυπώνεται και στο στρατηγικό μας πλάνο για την περίοδο μέχρι το 2028..

Στην EDFR Hellas πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου και των αυξανόμενων περικοπών, είναι η προώθηση έργων που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης και ειδικά των έργων τα οποία έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο. Τα εν λόγω έργα αξιοποιούν βέλτιστα τις δυνατότητες των συσσωρευτών, προσφέρουν στο σύστημα επικουρικές υπηρεσίες και είναι σε θέση να υποκαταστήσουν, εν μέρει, ακριβές οριακές θερμικές μονάδες. Εξίσου σημαντική θεωρούμε και την προώθηση των διμερών συμβολαίων (PPAs) μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών και ειδικά των ενεργοβόρων. Με τα PPAs οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει η ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ καταναλωτές και παραγωγοί επωφελούνται εξίσου.

 

Στην EDFR Hellas, έχοντας ολοκληρώσει πρόσφατα την κατασκευή και ηλέκτριση 160 MW φωτοβολταϊκών έργων από την πρώτη φάση των δημοπρασιών, έχουμε συντονιστεί με τις προκλήσεις και δηλώνουμε παρόν στην προσπάθεια μετεξέλιξης του εγχώριου ενεργειακού τομέα. Παράλληλα, έχοντας υπό κατασκευή άλλα 80 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών καθώς και πάνω από 4 GW έργων σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια ωρίμανσης, ατενίζουμε το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία, προσπαθώντας να μετατρέψουμε την αβεβαιότητα σε ευκαιρία.

* Ο κ. Αντώνης Ξενιός είναι CEO της EDF Renewables Hellas

σ