Ημέρα της Ευρώπης 2022: Μάθε πως η ΕΤΕπ μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα μέσω ενός μοναδικού βίντεο 360ο

05 05 2022 | 18:00
  • 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, εγκαινιάζεται η εκστρατεία 360° Quest for Climate Solutions της ΕΤΕπ η οποία αναδεικνύει σημαντικά έργα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή σε ολόκληρη την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη
  • Νέα βίντεο με τεχνολογία εμβύθισης (immersive video) τα οποία συνοδεύονται και από ελληνικούς υπότιτλους παρουσιάζουν δύο κρίσιμες έρευνες πάνω στην κλιματική αλλαγή οι οποίες πραγματοποιούνται στη χώρα
  • Η δράση για το κλίμα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ, ενώ αναμένεται σημαντική ενίσχυση το 2022

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, 6 Μαΐου - Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Για έκτη συνεχή χρονιά, η τράπεζα της ΕΕ αύξησε και στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά της έργα που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Για την Ημέρα της Ευρώπης, η κλιματική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - εγκαινιάζει μια εκστρατεία η οποία προσφέρει στους θεατές μια εμπειρία 360 μοιρών και προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί εικονικά ορισμένα από αυτά τα καινοτόμα έργα για το κλίμα, γνωστό ως 360° Quest for Climate Solutions. Τα δύο επεισόδια με θέμα την Ελλάδα δίνουν τη δυνατότητα στους θεατές να δουν πώς οι Έλληνες επιστήμονες εξερευνούν τα μυστικά της Μεσογείου για να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων και στην απεικόνιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Στο επεισόδιο «Mediterranean Sea Odyssey», το κινηματογραφικό συνεργείο 360 της ΕΤΕπ καλεί τους θεατές να μετάσχουν σε μια κλιματική αποστολή σε ένα θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, μαζί με Έλληνες ερευνητές, με σκοπό να μελετήσουν τα απειλούμενα από την κλιματική αλλαγή οικοσυστήματα της Μεσογείου για τα οποία γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα.



Στο επεισόδιο «Lost Island of Climate Science», οι θεατές προσκαλούνται να γνωρίσουν το απομακρυσμένο νησί των Αντικυθήρων, όπου ένας νέος κλιματικός επιστημονικός σταθμός με το όνομα «ΠΑΓΓΑΙΑ» θα ανοίξει νέα μονοπάτια γνώσης, και παράλληλα να δουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μεσογειακά τοπία με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR). Ο σταθμός «ΠΑΓΓΑΙΑ», ο οποίος κατασκευάζεται με την υποστήριξη της ΕΤΕπ, θα βελτιώσει και θα επεκτείνει σημαντικά τα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία κλιματικών μοντέλων ακριβείας για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των μεγάλων μετεωρολογικών αλλαγών που επηρεάζουν τη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί hotspot της κλιματικής αλλαγής.

«Ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, είναι ευθύνη μας να υποστηρίξουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας για το κλίμα, σύμφωνα με τις εθνικές στρατηγικές και τη Συμφωνία του Παρισιού. Η κρίση του Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν καταστήσει τους βασικούς στόχους μας - τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, την κλιματική προσαρμογή και τη βιώσιμη ανάκαμψη - ακόμη πιο σημαντικούς. Η νέα εκστρατεία 360° Quest for Climate Solutions βοηθά τους θεατές να πραγματοποιήσουν εικονικά ταξίδια και να επισκεφθούν πρωτοποριακά έργα, τα οποία κάνουν τη διαφορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Αυτή η προσέγγιση με όραμα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου μας ως τράπεζας της ΕΕ για το κλίμα», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για την Ελλάδα.

«Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση αυτού του έργου. Η ναυπήγηση του νέου ερευνητικού σκάφους δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το δάνειο της ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το νέο ερευνητικό σκάφος θα αντικαταστήσει το παλιό  Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» που ναυπηγήθηκε το 1985 και εξυπηρετεί την ελληνική και διεθνή θαλάσσια ερευνητική κοινότητα επί σχεδόν 40 χρόνια. Θα διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και θα αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη και σημαντική ερευνητική υποδομή η οποία θα ενισχύσει την έρευνα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και θα υποστηρίξει κάθε είδους δράση κατά της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τους στόχους της εθνικής ερευνητικής στρατηγικής και τις ερευνητικές προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη βελτίωση της γνώσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη συμβολή στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την εστίαση στη μελέτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ΕΛΚΕΘΕ συμμετείχε με μεγάλη χαρά στη σειρά βίντεο 360 μοιρών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η συνεργασία με την ομάδα της ΕΤΕπ και η κινηματογράφηση στο  Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» καθώς και στο Cretaquarium και στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας μας έδωσε την ευκαιρία να προωθήσουμε ερευνητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο μας», δήλωσε ο Δρ. Αντώνιος Μαγουλάς, Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ.

«Η κατανόηση και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το έργο «ΠΑΓΓΑΙΑ» συνιστά ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στη μέτρηση των ατμοσφαιρικών και κλιματικών παραμέτρων, στην κατάρτιση αξιόπιστων κλιματικών μοντέλων για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί hotspot της κλιματικής αλλαγής, και στην παροχή στην πολιτεία υψηλής ποιότητας συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές. Τα δεδομένα που θα ληφθούν θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς θα εξελιχθεί η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια και ποιες θα είναι οι συνέπειές της στην κοινωνία και την οικονομία. Η ανάπτυξη της υποδομής της «ΠΑΓΓΑΙΑ» θα ήταν μάλλον αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς το δάνειο της ΕΤΕπ, η οποία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του κτιρίου και τον σημαντικό επιστημονικό εξοπλισμό του έργου. Επίσης, η συνεργασία με την ομάδα της ΕΤΕπ για την υλοποίηση του βίντεο 360 μοιρών ήταν μια σημαντική και πολύ διασκεδαστική εμπειρία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό», δήλωσε ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μοναδικά έργα σε μια μοναδική περιοχή

Δεδομένου ότι, εκτός από την Αρκτική και την Ανταρκτική, η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή - η περιοχή θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο - αυτά τα μοναδικά και υπερσύγχρονα ερευνητικά έργα για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας στον αγώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Η ΕΤΕπ υπέγραψε δάνειο ύψους έως 57,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος τον Ιούλιο του 2020 με σκοπό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της «ΠΑΓΓΑΙΑ» και του νέου ωκεανογραφικού σκάφους του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια.

Το νέο υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος θα αντικαταστήσει το σημερινό πλοίο Αιγαίο το οποίο πλέει από το 1985. Θα διευρύνει τις δυνατότητες για έρευνα σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων: από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως την αναζήτηση άγνωστων μορφών ζωής σε μεγάλα βάθη. Το νέο σκάφος θα μπορεί να υποστηρίξει έως και 20 μέλη πληρώματος και 30 επιστήμονες — περισσότερο από το διπλάσιο της χωρητικότητας του παλιού πλοίου. Θα έχει μήκος περίπου 70 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα, και θα διαθέτει πέντε καταστρώματα. Θα έχει, επίσης, επιστημονικά εργαστήρια συνολικής έκτασης περισσότερων από 200 τετραγωνικών μέτρων, άφθονο ανοιχτό χώρο στο κατάστρωμα, ωκεανογραφικά βαρούλκα, γερανούς και Α-frames για ανάπτυξη και ανάκτηση επιστημονικών οργάνων.

Το ερευνητικό κέντρο «ΠΑΓΓΑΙΑ», ένα έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα είναι ο πρώτος πλήρως εξοπλισμένος ατμοσφαιρικός ερευνητικός σταθμός του είδους του στη νοτιοανατολική Ευρώπη ο οποίος θα είναι σε θέση να συλλέγει τα απαραίτητα δεδομένα για τη δημιουργία των μοντέλων που θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη και τον σχεδιασμό έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην περιοχή.

Σχετικά με το EIB 360

Το EIB 360° Quest for Climate Solutions είναι μια διαδραστική, δωρεάν πλατφόρμα στον ιστότοπο της ΕΤΕπ όπου οι θεατές μπορούν να πραγματοποιήσουν εικονικά ταξίδια και να επισκεφθούν πρωτοποριακά έργα που κάνουν τη διαφορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη. Η λειτουργία της κάμερας 360° επιτρέπει στους θεατές να βρεθούν εικονικά σε αυτές τις όμορφες και απομακρυσμένες τοποθεσίες – με δυνατότητα να περιηγηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις – και να περπατήσουν πλάι στον δημοσιογράφο μας. Σε αυτή τη σειρά βίντεο συστήνουμε στους θεατές ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες, ειδικούς και οικολογικά συνειδητοποιημένους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Τα επεισόδια είναι γυρισμένα στα αγγλικά, ωστόσο υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι στην τοπική γλώσσα της εκάστοτε τοποθεσίας. Τα βίντεο για το ελληνικό ερευνητικό σκάφος και τον επιστημονικό σταθμό «ΠΑΓΓΑΙΑ» είναι διαθέσιμα με ελληνικούς υπότιτλους. Τα μελλοντικά βίντεο θα είναι διαθέσιμα στις γλώσσες των χωρών στις οποίες γυρίστηκαν. Ένας διαδραστικός χάρτης της Ευρώπης επιτρέπει στους θεατές να μυηθούν στην εμπειρία των 360° με ένα απλό κλικ του ποντικιού τους.