Ιρλανδία: "Δοκιμάζεται" μια νέα μέθοδος θεμελίωσης υπεράκτιων ανεμογεννητριών

10 05 2021 | 08:44

Ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 2.9 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας για λογαριασμό ενός νέου πιλοτικού έργου που στόχο έχει να ερευνήσει μια νέα μέθοδο θεμελίωσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ειδικότερα, το έργο, στο οποίο εμπλέκονται η εξειδικευμένη εταιρεία γεωτρήσεων Mincon Group και η Subsea Micropiles, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου ρομποτικού συστήματος γεωτρήσεων βυθού, καθώς και την εγκατάσταση και έλεγχο θαλάσσιων στηριγμάτων (σύστημα θεμελίωσης), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μικροπασσαλοσανίδων (micropile technology).

Οι πρώτες πειραματικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2022, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του renews.biz.

Η τεχνολογία προοπτικά δύναται να ωφελήσει την βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας λόγω «ουσιαστικής μείωσης του κόστους, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στους ωκεανούς», αναφέρει, σχετικά, η Mincon.

Από την πλευρά της, η Subsea Micropiles προσαρμόζει την τεχνολογία "micropiling" για χερσαίο έδαφος σε θαλάσσιο περιβάλλον για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών, μια τεχνολογία αποδεδειγμένα με μικρό θόρυβο και μικρό αποτύπωμα ως προς τις παρεμβάσεις που γίνονται στο έδαφος.

a

Όπως αναφέρεται, τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι της υποβρύχιας ρομποτικής ανοίγουν τον δρόμο για την αξιοποίηση της τεχνολογίας με μικρό κόστος στη διαδικασία θεμελίωσης πασσάλων και στηριγμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία Mincon, το πιλοτικό έργο συνιστά ορόσημο προς μια ολοκληρωμένη λύση, όπου στόχος είναι να καθίσταται εφαρμόσιμη σε εμπορικά έργα μέχρι το 2023.

Το πανεπιστήμιο του Limerick και το Πανεστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου αποτελούν τους ακαδημαϊκούς εταίρους του έργου.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία μικροπασσαλοσανίδων δείτε εδώ

 

 

7 Μαϊου 2021

energypress