Ιστορικός καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη - Έρχεται... πολλή ζέστη στην Ελλάδα

20 07 2022 | 14:15iEidiseis

ην ώρα που πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις καταστροφικές φωτιές, μια συνέπεια του πρωτοφανούς καύσωνα που βιώνουν εδώ και ημέρες και ο οποίος απειλεί να «συντρίψει» πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η χώρα μας μπαίνει σε μια βδομάδα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από του 40 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα ζέστης είναι το δεύτερο που σαρώνει τη δυτική Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και ο πολλαπλασιασμός αυτών των φαινομένων θεωρείται άμεση συνέπεια στης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία οι πυροσβέστες παραμένουν σε συναγερμό, ιδίως στη Ζιρόντ, όπου έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη. Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες της δυτικής Γαλλίας. «Ο καύσωνας εξαπλώνεται στη χώρα», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι «η θερμότερη για τα δυτικά της χώρας», προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Βρετάνης, της Κάτω Νορμανδίας, της Ακουιτανίας και αλλού.

Μέχρι και 42° C στην Ισπανία

Στην Ισπανία, περίπου 20 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νότια μέχρι τη Γαλικία, στα βορειοδυτικά. Σήμερα οι αρχές επέτρεψαν σε 300 κατοίκους στην περιοχή της Μάλαγας (από τους 3.000 που είχαν υποχρεωθεί να φύγουν για προληπτικούς λόγους) να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε για σήμερα «σημαντικά υψηλές» θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στις Βαλεαρίδες, στη Μεσόγειο. Στο Λογκρόνιο, στον βορρά, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη και τη Σεβίλη ο καύσωνας «χτυπάει κόκκινο», με 40 βαθμούς.

Στη γειτονική Πορτογαλία η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στο μέτωπο των πυρκαγιών και, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, η θερμοκρασία δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Μόνο μια σημαντική εστία φωτιάς απομένει, κοντά στην κοινότητα Τσάβες, στα βόρεια, αλλά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί ότι και αυτή έχει «ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο κατά 90%». Οι αρχές πάντως δεν εφησυχάζουν, αφού και σήμερα παραμένει «πολύ υψηλός» ή «υψηλός» ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, 60 τραυματίες και 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους.

Κόκκινος συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βορειότερα, στη Βρετανία, η μετεωρολογική υπηρεσία σήμανε για πρώτη φορά «κόκκινο συναγερμό» προειδοποιώντας ότι η ακραία ζέστη που αναμένεται στη χώρα θεωρείται «επικίνδυνη για τη ζωή». Στη νότια Αγγλία ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει την Δευτέρα ή την Τρίτη τους 40 βαθμούς, ανέφερε η Met Office.

Στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) ανακοίνωσε σήμερα ένα «Εθνικό Σχέδιο Καύσωνα» και κήρυξε συναγερμό από αύριο για όλη τη χώρα, προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς την Δευτέρα και μέχρι τους 38 βαθμούς, κατά τόπους, την Τρίτη. Λόγω του καύσωνα ματαιώθηκε η πρώτη ημέρα της τετραήμερης πεζοπορίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων α’ όλον τον κόσμο, στην πόλη Ναϊμέχεν. Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες θα είναι χειρότερες από εκείνες του 2006, όταν δύο από τους συμμετέχοντες πέθαναν λόγω της ζέστης.

Η Ολλανδία πλήττεται από ξηρασία και οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του νερού σε πολλές περιοχές, όπως στο Λιμβούργο, μια επαρχία που πριν από έναν χρόνο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από πλημμύρες.

Καμίνι η Ελλάδα

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίπεδα καύσωνα αυτήν την εβδομάδα, ενώ στους 38-40 βαθμούς Κελσίου έφτασαν οι μέγιστες θερμοκρασίες στη χώρα την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η υψηλότερη μέγιστη καταγράφηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, με 39,8 °C. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας.

Όμως, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο την αυτήν την εβδομάδα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η ζέστη πάντως, δεν πτοεί τους τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας

Ομπρέλες, καπέλα και άφθονο νερό επιστράτευσαν όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κύμα ζέστης την ερχόμενη βδομάδα

Αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας, λοιπόν, αναμένεται να έχουμε την αυτήν την εβδομάδα στη χώρα. Μάλιστα, αρκετοί μετεωρολόγοι υποστηρίζουν πως το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40° C σε συγκεκριμένες περιοχές και ο καιρός θα γίνει για τα καλά καλοκαιρινός.

Σύμφωνα με πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου, μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας θα δούμε σε κλειστές πεδινές περιοχές. Σε αυτές, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Αντίθετα, σε ορεινές περιοχές, στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τις παράκτιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερη.

Η μέση πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα μας το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά! Για να υπολογίστε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή σας διαβάστε προσεκτικά το κείμενο στο μετεόγραμμα σας παρακαλώ! Για να μη χάνετε τον…καιρό σας».

Η μέγιστη θερμοκρασία ανά ημέρα την προσεχή εβδομάδα:

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες:

Δευτέρα 18-07-2022

Στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα ανατολικά.

Τρίτη 19-07-22 και Τετάρτη 20-07-22

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως «καύσωνας» ένα μετεωρολογικό γεγονός

Παρότι στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, σημειώνουμε ότι τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής.

Για παράδειγμα, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες τιμές της θερμοκρασίας περί τους 35 βαθμούς θεωρούνται ότι αγγίζουν τα όρια του «καύσωνα», για την περιοχή μας χαρακτηρίζονται φυσιολογικές.

Αντίθετα, τιμές περί τους 40 βαθμούς, ενώ για τους κατοίκους της Σαχάρας ή της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται μάλλον κανονικές, για τη χώρα μας χαρακτηρίζονται ως τιμές «καύσωνα».

Σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική και συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΜΥ, για να χαρακτηριστεί ένα μετεωρολογικό γεγονός ως «καύσωνας» θα πρέπει στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών να συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.

2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.

3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.

4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Πότε έχουμε καύσωνα

Ο καύσωνας έχει ποικίλους ορισμούς. Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της, και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.