Κ. Μητσοτάκης: Οι πολιτικές "πράσινης" μετάβασης πρέπει να έχουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες - Αν δεν καλύψουμε τις ενεργειακές αυξήσεις θα "χάσουμε" την κοινωνία

01 12 2021 | 08:42

Την θέση του ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της "πράσινης" μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "Climate change: An existential Crisis". Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι "θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια". Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της "πράσινης" μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πεδίο της "πράσινης" μετάβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην "πράσινη" μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά συν τω χρόνω η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ. "Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. "Εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να "χάσουμε" τις κοινωνίες μας, καθώς η "πράσινη" μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε πως οι πολιτικές της "πράσινης" μετάβασης θα πρέπει να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να έχουν "χειροπιαστά αποτελέσματα", όπως είπε, χαρακτηριστικά, ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών μας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ επικαλούμενος το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδος και Αιγύπτου για το φυσικό αέριο καθώς και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. "Υπάρχει πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή όχι ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επειδή οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σημαντικές για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης.

1