Καραμούζης (ΕΤΕ): 9 δις ευρώ επενδύσεις σε ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τριετία - Με ποιά εργαλεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα.

18 07 2020 | 07:36

Με σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας συνοδεύονται οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλειος Καραμούζης, μιλώντας στα πλαίσια του 3rd Energy Forum.

Ειδικότερα, «σε διάφορες μελέτες του ΔΝΤ αλλά και άλλων ιδιωτικών οίκων φαίνεται ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύουμε σε ΑΠΕ επιστρέφονται στην οικονομία μας 3-8 ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που έχουμε χρησιμοποιήσει αλλά και τις τοπικές συνθήκες», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο ίδιος.

Όπως τόνισε, ο κλάδος της ενέργειας τα προσεχή χρόνια θα έχει πολύ μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα και οι τράπεζες (με πρώτη την Εθνική που την χαρακτήρισε "τράπεζα της ενέργειας" θα έχουν σημαντικό πεδίο δράσης στον συγκεκριμένο τομέα.

Έχει σημασία να κατανοηθεί ότι ο σημαντικά αυξημένος όγκος επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνιστά μέρος της συνολικότερης εικόνας στον κλάδο, όπου τα μεγέθη και οι ανάγκες σε ρευστότητα εμφανίζονται σε ανοδική τάση. Συγκεκριμένα, το 2019, το επικαιροποιημένο εθνικό ενεργειακό σχέδιο εμφάνισε επιπλέον επενδύσεις 11.1 δις ευρώ σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 43.8 δις σε επενδύσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια μέχρι το 2030. Σχεδόν το ήμισυ των 43 δις ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις που έχουν σχέση με ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως ανέφερε ο κύριος Καραμούζης.

Μάλιστα η πανδημία του κορωνοϊού δεν δείχνει να αναχαιτίζει την ορμή αυτή, καθώς, ήδη υπάρχουν ανακοινωμένες από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους επενδύσεις της τάξης των 9 δις που είτε έχουν αρχίσει να εκτελούνται ήδη είτε πρόκειται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περίπου 5 δις επενδύσεων σε ΑΠΕ, 1.5 δις σε διασυνδέσεις, 1.5 δις σε CCGT και 700 εκατ. ευρώ σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Σε ότι αφορά τα παραπάνω έργα, πρόκειται για έργα ώριμα να προχωρήσουν και τα οποία είτε ήδη έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είτε έχουν μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι θα την εξασφαλίσουν.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη εξέλιξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ, το υψηλόβαθμο στέλεχος της NBG ανέφερε πως το 2006 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν περίπου 1.5 δις ευρώ, όταν στο τέλος του 2019 αυτό το νούμερο έχει φτάσει περίπου τα 11 δις ευρώ. «Κοιτώντας μπροστά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πλήρως αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ με capacity περίπου 2400 MW και την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα 5,800 MW έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 8,200MW που αντιστοιχούν σε ένα ποσό επένδυσης περίπου 9 δις που θα μπορούσαν να εκτελεστούν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια», είπε .

Τα εργαλεία

Για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις, τόνισε ο κ. Καραμούζης, θα χρειασθούν πέρα από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών, μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα και από τις αγορές κεφαλαίου.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, συνίχισε, και πιο συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα ακολουθώντας την στρατηγικής της ως «Η Τράπεζα της Ενέργειας» είναι έτοιμη να δώσει ρευστότητα, ιδέες και λύσεις

Υπάρχει ένας όρος που όλοι οι τραπεζίτες απεχθάνονται! NPE! Αν κοιτάξει κάποιος όλους τους κλάδους της οικονομίας που στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κλάδος με τα χαμηλότερα NPES είναι αυτός της ενέργειας με περίπου 3%. Για αυτό το λόγο ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική τα δάνεια στο κλάδος της ενέργειας παρουσίαζαν αυξητική τάση
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ποικίλουν ανάλογα με την στρατηγική του επενδυτή και τις ανάγκες του έργου

Τα κύρια εργαλεία είναι:
-O παραδοσιακός εταιρικός δανεισμός και προϊόντα όπως trade finance και leasing.
-Το project finance, που είναι πλέον η πιο διαδεδομένη τεχνική δανεισμού σε έργα που έχουν να κάνουν με ΑΠΕ.
Το project finance δίνει την δυνατότητα σε μικρότερες εταιρείες του κλάδου να πάρουν τραπεζικό δανεισμό σε ανταγωνιστικό κόστος
-Το Αcquisition finance παίζει πολύ σημαντικό ρολό ειδικά σε μια εποχή που θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.
Στην Εθνική Τράπεζα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το εργαλείο με δράσεις όπως reverse roadshows etc.
-Οι αγορές κεφαλαίου μπορεί, επίσης, να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.
Οι πιο σχετικές αγορές είναι:

Α) Το eurobond market, για εταιρείες με ικανό μέγεθος.
Η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί εκδόσεις με ποσό όχι κάτω από 250 εκ €.
Ένα τέτοιο ποσό εξασφαλίζει ρευστότητα για τον τίτλο στη δευτερογενή αγορά.
Συνήθως, η διάρκεια των εκδόσεων κυμαίνεται από 3 έως 7 χρονια.
Τα Διυλιστήρια και η ΔΕΗ, στην Ελλάδα, έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτή την αγορά με μεγάλη επιτυχία.

 Β)Το Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Η πρωτογενής αγορά ομολόγων (mini bond) - Η συγκεκριμένη αγορά έχει πολλά θετικά αλλά και πολλές δυσκολίες σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά.
  • Η πρωτογενής αγορά μετοχών - Εταιρείες με ώριμα έργα ΑΠΕ που έχουν πολύ συγκεκριμένες χρηματορροές, οπότε και πιο προβλέψιμη δυνατότητα να παράγουν κέρδη και να δίνουν μερίσματα. Τέτοιες μετοχές θα μπορούσαν να διατεθούν σε επενδυτές που προσβλέπουν σε χαμηλή μεταβλητότητα στην τιμή της μετοχής, αλλά και αρκετά συγκεκριμένη μερισματική απόδοση.
  • Ιnvestment banking υπηρεσίες
  • Εύρεση στρατηγικού επενδυτή
  • Υπηρεσίες γενικού εκκαθαριστικού μέλους
    Η ΕΤΕ στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται για τoν μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας και τη μετάβασή της στο ευρωπαϊκό target model και όσον αφορά στην εκκαθάριση των συναλλαγών ενεργείας.
    «Είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που στηρίζουμε τόσο ολοκληρωμένα την αγορά ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της» καταλήγει ο κ. Καραμούζης.

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην Ενέργεια από την Εθνική Τράπεζα

Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την  προσπάθεια που γίνεται για τον μετασχηματισμό της αγοράς Ενέργειας και τη μετάβαση στο ευρωπαϊκό target model και όσον αφορά στην εκκαθάριση των συναλλαγών Ενέργειας. Από τον Φεβρουάριο 2020 η ΕΤΕ είναι μέλος διαπραγμάτευσης και γενικό εκκαθαριστικό μέλος στην αγορά παραγώγων Ενέργειας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HENEX). Από τον Απρίλιο 2020 η Τράπεζα είναι μέλος διαπραγμάτευσης στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ έγινε και η μοναδική ελληνική Τράπεζα που έχει την ιδιότητα γενικού εκκαθαριστικού μέλους στο European Commodity Clearing ECC όπου εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών σε βασικά εμπορεύματα (ενέργεια, φυσικό αέριο, δικαιώματα εκπομπής ρύπων, αλλά και τα παράγωγά τους). Η ΕΤΕ θα είναι γενικό εκκαθαριστικό μέλος και στις spot αγορές του HENEX που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο του 2020. Η δυνατότητα εκκαθάρισης συναλλαγών και παραγώγων ενέργειας ταυτόχρονα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αγορές προσφέρει στους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας μια ολοκληρωμένη  υπηρεσία εξυπηρέτησης των συναλλαγών τους για Ενέργεια και άλλα εμπορεύματα. Εκτός από την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών στις αγορές Ενέργειας, η υπηρεσία της ΕΤΕ εκτείνεται στην παροχή εγγυήσεων και την κάλυψη των κινδύνων για τη συμμετοχή των πελατών της στην αγορά ή ακόμη και στην άμεση χρηματοδότηση και την παροχή ρευστότητας για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους στις αγορές Ενέργειας. 

Τέλος, η ΕΤΕ προσφέρει στους πελάτες της και έμμεση πρόσβαση στις αγορές Ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων μέσω των OTC συναλλαγών που ήδη διατίθενται από τις υπηρεσίες Treasuryκαι Global Marketsτης ΕΤΕ.

Όπως κατέληξε ο κ. Καραμούζης, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που στηρίζει τόσο ολοκληρωμένα την αγορά Ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της, μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της.

 

 

16 Ιουλίου 2020

energypress