Καράμπελας (CEO ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών): Το 2024 στη «πρίζα» η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Εξετάζουμε τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ σε αποθήκευση και υπεράκτια αιολικά

Την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης το 2024, εκτός σοβαρών απροόπτων, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ο ΑΔΜΗΕ μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Γιάννης Καράμπελας στο διεθνούς φήμης περιοδικό TIME. 

Ειδικότερα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τον επενδυτικό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ που στόχο έχει την δημιουργία μιας νέας γενιάς ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα που θα υπηρετήσουν τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Σε αυτή την κατεύθυνση η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης που βρίσκεται υπό ανάπτυξη πρόκειται να συμβάλει τα μέγιστα, καθώς, αφενός θα περιορίσει δυνητικά το κόστος των ΥΚΩ και αφετέρου θα «ανοίξει τον δρόμο» για περισσότερους «πράσινους» ενεργειακούς πόρους στο ηλεκτρικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) καταβάλλονται από τους καταναλωτές για την εξισορρόπηση του κόστους παραγωγής ενέργειας σε μια σειρά μη διασυνδεδεμένα νησιά που καλύπτονται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίο λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ) κα τους σταθμούς ΑΠΕ.  

Επιπρόσθετα, ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε στην στρατηγική πρόθεση του ΑΔΜΗΕ να επεκτείνει την παρουσία του στο τομέα της αποθήκευσης, ιδιαίτερα για την προώθηση λύσεων, κατάλληλων να καλύψουν ανάγκες μεγάλης κλίμακας και δικτύου. Αντίστοιχα, όπως αναφέρθηκε, ο ΑΔΜΗΕ μελετά και εξετάζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα, έχοντας ήδη εγκαθιδρύσει μια ομάδα εργασίας «εσωτερικά» για το θέμα αυτό. 

Καταλήγοντας στην συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών τόνισε ότι οι νέες αυτές υποδομές ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο πράσινο ενεργειακό μείγμα, μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και γίνονται καταλύτες για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων πράσινων επενδύσεων σε ΑΠΕ, με στόχο να προηγηθεί η χώρα μας στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι και το όραμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκ. Αναφέρει δε, χαρακτηριστικά ότι: «Οι προοπτικές της χώρας μας είναι πολύ ισχυρές και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την επενδυτική κοινότητα να αποκομίσει σημαντικές αποδόσεις».

Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη. 

 

 

 

σ