Καρύδας: Το φθινόπωρο του 2023 η τελική επενδυτική απόφαση για την πράσινη διασύνδεση με την Αίγυπτο

Η νέα πράσινη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη, τόνισε ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος Renewables and Energy Storage του ομίλου, από το βήμα του Renewable & Storage Forum.

Καθώς ο εξηλεκτρισμός είναι κρίσιμος όπως και η καθαρή ενέργεια για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και ρωσικό αέριο, χρειάζονται διασυνδέσεις με χώρες που έχουν επάρκεια καθαρής ενέργειας και υψηλό δυναμικό έργων ΑΠΕ. Ο όμιλος Κοπελούζου, με βάση την παραπάνω ανάγκη και πέραν της επενδυτικής του δραστηριότητας στις ΑΠΕ, αναπτύσσει ήδη από το 2008 την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. 

Το έργο αφορά τη σύνδεση της χώρας με υποθαλάσσιο καλώδιο απευθείας με την Αττική. Το 2010 υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία με το υπουργείο ενέργειας της Αιγύπτου και την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού. Η ισχύς του καλωδίου φτάνει τα 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα, το κόστος της επένδυσης στα 3,5 δισ. ευρώ και το μήκος στα 954χμ αποφεύγοντας την ΑΟΖ της Λιβύης. 

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και ανατέθηκε η οριστική μελέτη σε συνεργασία με τον διαχειριστή της Αιγύπτου, με στόχο του χρόνου τέτοια εποχή να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. 

Παράλληλα, ο κ. Καρύδας τόνισε ότι το έργο εντάχθηκε στο δεκαετές σχέδιο του ENTSO-E, είναι υποψήφιο για ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCIPMI, ενώ ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η υλοποίησή του θα απελευθερώσει χωρητικότητα 700 μεγαβάτ στις υφιστάμενες διασυνδέσεις της Ελλάδας. Θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια, μέσω της οποίας η χώρα μας θα μείωνε την ανάγκη φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κ.μ. ετησίως, τη στιγμή που το 2021 κατανάλωσε 3,3 δισ. κ.μ. ρωσικό αέριο. 

Παράλληλα, θα μείωνε τους ρύπους κατά 9-10 εκατ. τόνους ετησίως. 

Στόχος του ομίλου είναι το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται να αναλώνεται σε ελληνικές βιομηχανίες, 1 γιγαβάτ να κατευθύνεται στην Ιταλία και τη  Βουλγαρία και το υπόλοιπο για παραγωγή πράσινου υδρογόνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο προτάθηκε από το ΥΠΕΝ για ένταξη στο REPower EU ως έργο προτεραιότητας για γρήγορη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. 

Τα στρατηγικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας, αφού η διασύνδεση δημιουργεί ένα νέο διάδρομο καθαρής ενέργειας, άρα βοηθά στη διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού, στη σταθερότητα και την ασφάλεια του ελληνικού συστήματος. 

Υπάρχουν, όμως, και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα με ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων νοτίως της Κρήτης και ενδυνάμωση της ΑΟΖ. Παράλληλα, το έργο δείχνει τη στρατηγική κατεύθυνση για την Ευρώπη ώστε να πετύχει γρήγορα την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τους κλιματικούς στόχους. Είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πολιτική και τους στόχους της Αιγύπτου. Μέσω της νέας αυτής πράσινης διασύνδεσης, η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός κόμβος πράσινης ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο, κατέληξε ο κ. Καρύδας.

1