Κατάλογο με τα Μεγαβάτ ανά Νομό που μπορούν να καλύψουν τα φωτοβολταϊκά σε αγροτική γη ετοίμασαν ΥΠΕΝ και Υπ. Γεωργίας.

Ζήτημα ημερών είναι η υπογραφή και ανάρτηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζεται η ισχύς σε MW, των φωτοβολταϊκών σταθμών από αγρότες, που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε γη που είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Νομό της χώρας (Περιφερειακή Ενότητα).

Η ΚΥΑ είναι η συνέχεια του ενεργειακού νόμου 4643/2019 που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον οποίο επετράπη και πάλι να καλύπτεται από αγρότες με φωτοβολταϊκά (maximum 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση), το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Το κείμενο της ΚΥΑ εξειδικεύει και ποσοτικοποιεί τη διάταξη αυτή, δημιουργώντας έναν κατάλογο με τα Μεγαβάτ ανά Νομό (Περιφερειακή Ενότητα) που επιτρέπεται να εγκατασταθούν.

Βάση για αυτούς τους υπολογισμούς αποτέλεσαν τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των αρμόδιων Διαχειριστών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019. Ελήφθη, δε, υπόψη, μία τυπική στρεμματική κάλυψη των φωτοβολταϊκών σταθμών.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ΚΥΑ επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να αλλάξουν χρήση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να «ξηλώσει» ο αγρότης κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες για να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά, και για το θέμα αυτό ήταν σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.λπ.  

Η ΚΥΑ ρυθμίζει επίσης τις εκκρεμότητες που αφορούν επεμβάσεις σε εκτάσεις αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, όταν με το ισχύον πλαίσιο ο νομοθέτης απαγόρευε την άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση-αγροτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εκτιμάται ότι με τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, θα μπορεί με ευκολία να ελεγχθεί η κάλυψη του ορίου του 1% σε αντίθεση με το παρελθόν που δεν ήταν σαφές πως θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος. 

 

 

 

20 Μαρτίου 2020

energypress