Κάθε πρόβλημα έχει λύση!

11 05 2022 | 11:39

Ορυκτά καύσιμα = πόλεμος

Τα ορυκτά καύσιμα, από όπου κι αν προέρχονται, πυροδοτούν πολέμους και συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Τα ορυκτά έχουν παρελθόν στους πολέμους, την ώρα που οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αρπάζουν την ευκαιρία να βγάλουν τεράστια κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επεκτείνουν τη βρώμικη δουλειά τους. Για να πετύχουμε όμως ειρήνη και ασφαλές κλίμα, χρειάζεται να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει άμεσα να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, να στραφούμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και να καλύψουμε τις ανάγκες μας με ανανεώσιμη ενέργεια.

Δες πώς τα ορυκτά καύσιμα πυροδοτούν πολέμους

Ποιος ωφελείται τελικά;

Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξορύξουμε εσπευσμένα το αέριο που ίσως υπάρχει στη χώρα μας. Όσο κι αν λένε ότι οι εξορύξεις αερίου δεν επηρεάζουν τους κλιματικούς μας στόχους, κι ότι το ορυκτό αέριο είναι μόνο μεταβατικό καύσιμο, η εξόρυξή του ίσως φέρει κάποια αποτελέσματα το 2028, δηλαδή 6 χρόνια μετά, όταν μάλιστα το 2030 πρέπει να έχουμε μειώσει τις εκπομπές αερίων στο μισό. Έτσι δεν λύνεται ούτε η ενεργειακή ούτε η κλιματική κρίση και ωφελούνται μόνο οι κολοσσοί ορυκτών καυσίμων. Διάβασε τα συμπεράσματα

greenpeace

Οι λύσεις υπάρχουν!

Στις αρχές Απρίλη, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε την τελευταία έκθεση του 6ου Κύκλου Αξιολόγησης, η οποία εστιάζει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και εξετάζει διαφορετικές επιλογές για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Τα καλά νέα; Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Ακόμα υπάρχουν τρόποι να πετύχουμε τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C και να περιορίσουμε τις μελλοντικές ζημιές και απώλειες από την κλιματική κρίση!

greenpeace

Καθαρή ενέργεια, προσβάσιμη σε όλους!
Σε πρόσφατη πανελλαδική μας έρευνα, οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο: η δίκαιη, συμμετοχική ενεργειακή μετάβαση σε καθαρή ενέργεια είναι προτεραιότητα! Πιστεύουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να μας προστατεύει από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και ότι είναι ώρα για ανανεώσιμη ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας! Αυτός ο συνδυασμός είναι η καλύτερη επιλογή για να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια, να ξεφύγουμε από την ενεργειακή φτώχεια και να εξασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον σε έναν βιώσιμο πλανήτηΔες τα αποτελέσματα της έρευνας

greenpeace

Τα εμπόδια μας κάνουν πιο δυνατούς
Η εμπειρία μας από τον “Υπερίων”, της μη κερδοσκοπικής ενεργειακής κοινότητας που συγκροτήθηκε από 37 νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και οργανώσεις όπως η Greenpeace, έχει τα σκαμπανεβάσματά της. Δυστυχώς, τα νέα εμπόδια δείχνουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να νοιάζεται μόνο για μεγάλες επενδύσεις και παιχνίδια με ορυκτά καύσιμα και έχει γυρίσει την πλάτη στα ελληνικά νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε! Με αισιοδοξία και δύναμη, ο “Υπερίων” κάνει τα επόμενά του βήματα! Διάβασε τις εξελίξεις!

greenpeace

36 χρόνια μετά, ξανά τα ίδια
Στις 27 Απριλίου ήταν η επέτειος του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ. 36 χρόνια μετά, η πυρηνική βιομηχανία αρπάζει κάθε ευκαιρία για να κρατηθεί στη ζωή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως μας θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα πυρηνικοί σταθμοί, ότι ο σκελετός του Τσερνόμπιλ είναι ακόμα εκεί, κλεισμένος σε διπλή τσιμεντένια σαρκοφάγο, αλλά ακόμα επικίνδυνος. Παρά τους κινδύνους, η πυρηνική ενέργεια παρουσιάζεται ως λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια. Ας μην ξεχνάμε όμως: καμιά σπηλιά δεν είναι αρκετά βαθιά για να ξεφύγει κάποιος από τη ραδιενέργεια.

greenpeace