Καθηγητής Μεταξάς: Σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα η διαμόρφωση ολιστικής εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών

29 06 2023 | 08:34Energypress

Ο Καθηγητής Α. Μεταξάς, Διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Metaxas & Associates Law Firm, μιλώντας στο 12ο Athens Energy Summit αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που θέτει η διαμόρφωση νομικών, ρυθμιστικών αλλά και πρακτικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών στη χώρα μας. 

Επισήμανε το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το αντικείμενο, ως δεικνύει σημαντικός αριθμός σχετικών ερωτημάτων που τίθενται στη δικηγορική εταιρεία λόγω της γνωστής της εξειδίκευσης στα ενεργειακά, αλλά και τις μείζονες ιδιαιτερότητες που έχει η διαμόρφωση μιας ολιστικής στρατηγικής για την αξιοποίηση τέτοιων επενδυτικών κεφαλαίων για τη χώρα μας, με ορίζοντα όχι μόνο τα θαλάσσια αιολικά καθεαυτά και τη δημιουργία θέσεων ποιοτικής απασχόλησης που θα παραχθούν, αλλά και την παράπλευρη ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής για την κατασκευή των πάρκων και την ανάπτυξη υποδομών (εφοδιαστική αλυσίδα, λιμενικές και δικτυακές υποδομές κλπ) σχετιζομένων με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. 

Τόνισε ότι χρειάζεται σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τον ισότιμο ανταγωνισμό χωρίς αντικειμενικά μη δικαιολογήσιμους περιορισμούς επενδυτικών σχημάτων, θα διασφαλίζει επενδυτική ασφάλεια αλλά και θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τοπίου και τις ανάγκες του καλώς εννοούμενου ποιοτικού τουρισμού, για να αποφευχθούν εντάσεις και ανασχέσεις που θα υπονομεύσουν την προοπτική των επενδύσεων δια της πρόκλησης αντιδράσεων αλλά και χρονοβόρων νομικών αμφισβητήσεων. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Ελ. Βαρβιτσιώτη, ο καθηγητής Μεταξάς εξήρε τη σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. σε αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας την ελπίδα το υπό επεξεργασία νομοθετικό πλαίσιο να συγκροτεί μια χρυσή τομή μεταξύ των πλειόνων αναγκών που οφείλουν εν προκειμένω να εξισορροπηθούν. Ο κ. Μεταξάς τόνισε, τέλος, την ανάγκη αρωγής και από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ για την ανάπτυξη ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα διευκολύνει τη σχετική αξιοποίηση και των τεχνολογιών υδρογόνου, αλλά και τον πράσινο μετασχηματισμό των λιμένων, για να καταστεί η επενδυτική δραστηριότητα των θαλάσσιων αιολικών μια συνολικά ελκυστική επενδυτική επιλογή με προστιθέμενη αξία για τη χώρα. 

 

 

 

 

σ