Κινεζικός κολοσσός “βλέπει” ευκαιρίες για συμπράξεις σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα – Ενδιαφέρον για συνεργασία και με τη ΔΕΗ.

Ζωηρό και επίμονο είναι το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας “China Intellectual Electric Power Technology (Taixing) Co., Ltd” για συνεργασία σε ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο των ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.

Ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος της κινεζικής εταιρείας για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, διερευνά τις προοπτικές σύστασης εταιρείας με έδρα την Ελλάδα ή γραφείου αντιπροσωπείας στη χώρα μας.

Πρώτιστος τομέας ενδιαφέροντος για πιθανές επιχειρηματικές συμπράξεις είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς κύρια δραστηριότητα της κινεζικής εταιρείας είναι η κατασκευή και πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων υψηλής τεχνολογία  συστημάτων, και ιδίως οι προοπτικές Joint Ventures στη χώρα μας σχετικά με νέες τεχνολογίες παραγωγής καινοτόμων φωτοβολταϊκών πάνελ καθώς και αντίστοιχων πρώτων υλών (κρύσταλλα, κυψέλες, κύτταρα) υψηλών προδιαγραφών. 

Το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας αφορά πιθανές συμπράξεις με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όσο και με άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η κινεζική εταιρεία έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της Recom, στην οποία διαθέτει τα φωτοβολταϊκά συστήματά της, όμως εκτιμά ότι το νέο επενδυτικό τοπίο για έργα ΑΠΕ που διαμορφώνεται στη χώρα μας παρουσίαζει σημαντικές ευκαιρίες για να ενισχύσει την παρουσία της.

Επαφές σε υψηλό επίπεδο

Το ενδιαφέρον της “China Intellectual Electric Power Technology (Taixing) Co., Ltd” για περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ έχει γνωστοποιηθεί ήδη στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. 

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό είχε πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στο Γενικό Προξενείο της χώρας στη Σαγκάη, με πρωτοβουλία των CCPIT Shanghai και CCPIT Jiangsu.

Χαρακτηριστικό του ισχυρού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση η κινεζική αντιπροσωπεία ήταν στο πλεόν υψηλό επίπεδο, καθώς υπεριελάμβανε τον πρόεδρο κ. Peng Dexiang, τον Διευθυντή Διεθνών Πωλήσεων κ. Jacky Yang και τον Γραμματέα κ. Andy Mao.     

Στα πλαίσια της συνάντησης, όπως ενημερώνει το Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης, η κινεζική αντιπροσωπεία ενδιαφέρθηκε για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τις επενδυτικές ευκαιρίες στις ΑΠΕ. 

Πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη καινοτόμων πάνελ 

Η “China Intellectual Electric Power Technology (Taixing) Co., Ltd” ιδρύθηκε το Μάιο του 2016, με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. γουάν (62,8 εκατ. ευρώ). 

Η εταιρεία επικεντρώνει στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών ηλιακών κυττάρων «HJT», έχοντας αναλάβει την υλοποίηση του Εθνικού Κινεζικού Επιστημονικού Προγράμματος «863».

Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Shanghai Jiaotong University και Nanchang University, η εταιρεία πρωτοστατεί στην ανάπτυξη των ηλιακών κυττάρων νέας γενιάς «Hetero-Junction Solar cells» (κύτταρα ηλιακής ετεροσύνδεσης), τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση, δυνητικά χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες και βελτιωμένη απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε την παρουσίαση της κινεζικής εταιρείας, όπως κοινοποιήθηκε από τις διπλωματικές αρχές στην πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, εδώ

 

 

28 Δεκεμβρίου 2020

energypress