Κλιματική Αλλαγή: 216 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

15 09 2021 | 08:56

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, όπως η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από 216 εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Όμως, έως και το 80% του συνολικού πληθυσμού που προβλέπεται ότι θα μεταναστεύσει θα μπορούσε να παραμείνει στις εστίες του αν  επιταχυνθούν οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών, όπως διαπιστώνει η έκθεση. Οι χώρες πρέπει να «κλείσουν τα αναπτυξιακά κενά, να αποκαταστήσουν ζωτικά οικοσυστήματα και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Juergen Voegele. Αν δεν το κάνουν, « σύντομα θα δημιουργηθούν "hot spots" της κλιματικής μετανάστευσης  μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα ενταθούν έως το 2050».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί ήδη καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο και οι φτωχότερες περιοχές πλήττονται περισσότερο. Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα θα συμβάλει στη μείωση της εσωτερικής μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι μέσες θερμοκρασίες επί του παρόντος τείνουν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

Σε πολλά μέρη, η εσωτερική μετανάστευση θα ενισχύσει τα μοτίβα που ήδη εκτυλίσσονται. Ο αριθμός των ανθρώπων που μετανάστευσαν το 2020 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αυξήθηκε στα 30,7 εκατομμύρια (αντιπροσώπευαν το 75% του συνόλου), σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικής Εκτόπισης.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η πρώτη που εκτιμά την εσωτερική μετανάστευση σε τρία διαφορετικά σενάρια κλίματος σε έξι περιοχές: Ανατολική Ασία και Ειρηνικό, Νότια Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Βόρεια Αφρική, Υποσαχάρια Αφρική και Λατινική Αμερική. Η έκθεση δεν καλύπτει τις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Τα 216 εκατομμύρια που προβάλλονται αφορούν στο πιο απαισιόδοξο σενάριο και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% του πληθυσμού των περιοχών που πλήττονται. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, περισσότεροι από 110 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εντός συνόρων μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Από τις έξι περιοχές που αναλύθηκαν, η υποσαχάρια Αφρική προβλέπεται να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικών μεταναστών λόγω της κλιματικής αλλαγής - έως και 85 εκατομμύρια - ενώ η Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εσωτερικών μεταναστών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της. Οι επιπτώσεις στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική θα σχετίζονται κυρίως με τη σοβαρή λειψυδρία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου.

Τα μέρη σε περιοχές με καλύτερη διαθεσιμότητα νερού αναμένεται να καταστούν hot spot κλιματικής μετανάστευσης. Αυτά περιλαμβάνουν το Κάιρο, το Αλγέρι, την Τύνιδα, την Τρίπολη, την Καζαμπλάνκα, το Ραμπάτ και την Ταγγέρη, σύμφωνα με την έκθεση.

(Με πληροφορίες από το Bloomberg, insider.gr)

 

 

 

14 Σεπτεμβρίου 2021

energypress