Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB

Με την κλιματική κρίση πάντα στο προσκήνιο, συνεχίζεται ο νέος κύκλος δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Η τρίτη ομιλία του εκπαιδευτικού κύκλου έχει θέμα «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, με ομιλητή τον Καθηγητή Κώστα Συνολάκη. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Γενικό Διευθυντή της WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλλα.

Ο Κώστας Συνολάκης (Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας), θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για κάποιες από τις πτυχές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους, τονίζοντας την αναγκαιότητα της κλιματικής ευαισθητοποίησης και της λήψης ριζικών αποφάσεων για τον πλανήτη. Όπως επισημαίνει: «Η δεκαετία που μόλις τελειώνει ανέδειξε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Για πολύ καιρό και αφού θα έχουμε ξεχάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας, θα εισπράττουμε στη χώρα μας τις συνέπειες από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν μέχρι το 2030 δεν έχουμε μειώσει στο μισό τις εκπομπές, όπως μας αναλογεί βάσει της συνθήκης, κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο με προβλέψιμα, αλλά ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.»

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τομέα της υγείας τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ομιλίας με τον Καθ. Άγι Τσουρό, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα των συστημάτων και των πληθυσμών. Ακολούθησε σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της κλιματικής αλλαγής με τη διαχείριση μαζικών συμβάντων και στο θέμα των πολλαπλών ειδών διακινδύνευσης που καλούνται να διαχειριστούν οι σύγχρονες κοινωνίες  εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Το «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE, με στόχο να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Θα ακολουθήσει μια ακόμη ομιλία και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, με διακεκριμένους στο χώρο τους προσκεκλημένους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Πέμπτη  4 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς»

Ομιλητής: Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Σχολιασμός: Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς.

 

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;»

Ομιλητής: Κωστής Γριμάνης, Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

 

*Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, όπου θα παραμένουν αναρτημένες (Playlist Oμιλιών "Προστασία της Φύσης Lab"), με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

** Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://eepf_lab_04_05.eventbrite.com

***Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.

Διεύθυνση: Ίδρυμα  Παναγιώτη και Έφης Μιχελή | Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων

Βασιλίσσης Σοφίας 79, 115 21, Αθήνα | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής