ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «Κλιματικό Συμβόλαιο» και 6 άξονες παρουσίασε ο Δήμος Τρικκαίων

Την πορεία προς το Κλιματικό Συμβόλαιο και την κλιματικά ουδέτερη πόλη συνεχίζει ο Δήμος Τρικκαίων. Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, σε ανοιχτή συζήτηση στο διοικητήριο των παλιών φυλακών (Μουσείο Τσιτσάνη), παρουσιάστηκε το Κλιματικό Συμβόλαιο σε φορείς πόλης και τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Τρικκαίων, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τι 100 Εξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030, συνεχίζει τις σχετικές δραστηριότητες, για να επιτευχθούν οι στόχοι. Η παρουσίαση αφορούσε στο Συμβόλαιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την αρχική διαβούλευση.  
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του, «είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τον Δήμο και τους πολίτες η συμμετοχή σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Αποστολή, καθώς θα είμαστε πιο έτοιμοι, ως μέλος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συμμαχίας, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή».

Πλέον, το Κλιματικό Συμβόλαιο δομείται και μέσω της δεύτερης φάσης της σχετικής διαβούλευση, που είναι on line διαθέσιμη σε όλους και όλες, στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων www.trikalacity.gr ενότητα «Συνδέσεις» ή απ’ ευθείας στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7-eXhkTGp_1XrykYFk24ghHAl-FHWMc5EbIdPWfmTQI_cHg/viewform 

Για την «εξαιρετική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας» μέσω της πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή, έκανε λόγο στον χαιρετισμό της η κ. Μαρία Βασιλάκου, Μέλος του Horizon Europe Mission Board for Climate Neutral and Smart Cities, πρ. αντιδήμαρχος Βιέννης. Αναφέρθηκε, επίσης, στα θετικά των εργαλείων που διαθέτουν οι πόλεις πουτ μετέχουν στην Αποστολή

Το Κλιματικό Συμβόλαιο

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον εκπροσώπων φορέων και πολιτών, σε δύο μέρη. Το πρώτο, το ίδιο το Συμβόλαιο και το δεύτερο, το Επενδυτικό Σχέδιο

Ουσιαστικά παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τους ρύπους αερίων θερμοκηπίου στην πόλη, που ήταν η βάση για το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης, που αποτελεί ουσιαστικά τον οδικό χάρτη προς την κλιματική ουδετερότητα.

Την παρουσίαση έκανε η ειδική συνεργάτιδα του Δ. Τρικκαίων κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, εξειδικεύοντας τους βασικούς άξονες για την κλιματική ουδετερότητα. Αυτοί είναι:

1. Συστήματα ενέργειας ( φωτοβολταικά σε κτίρια, έργα ΑΠΕ για απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, Ανάπτυξη ενιαίου και έξυπνου συστήματος διαχείρισης ΑΠΕ, έργα αποθήκευσης ενέργειας)

2. Κινητικότητα και μεταφορές: Σταδιακή αντικατάσταση δημοτικού στόλου με ηλεκτρικά οχήματα  , Πράσινες δημόσιες μεταφορές, Διεύρυνση ζωνών ήπιας κυκλοφορίας και επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων, Βελτίωση των logistics και ηλεκτροκίνηση των φορτηγών)

3. Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία (Αύξηση ανακύκλωσης και μείωση υγειονομικής ταφής αποβλήτων, Πρόληψη παραγωγής αστικών αποβλήτων)

4. Πράσινες Υποδομές και Λύσεις βασισμένες στη φύση (Πράσινοι τοίχοι και πράσινες στέγες, Αναβαθμίσεις πρασίνου ποταμών, Υλοποίηση βιοκλιματικών αναβαθμίσεων σε ανοικτούς αστικούς χώρους, Δενδροφυτεύσεις)

5. Κτήρια & υποδομές: Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, Εξηλεκτρισμός εμπορικών και οικιστικών κτιρίων, Ενεργειακές κοινότητες)

6. Συστήματα έξυπνης πόλης: Δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας έξυπνης πόλης, Παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών στην πόλη, Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων για διαχείριση ενέργειας με βάση τη ζήτηση)

Την παρουσίαση του Επενδυτικού Σχεδίου έκανε από την πλευρά της MELLON Labs η κ. Ραφαηλία Θεοδωρίδου. Το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάζει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που ορίζει το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης. 

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι/ες αποτύπωσαν, εν είδει εργαστηρίου, τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις, για τα όσα αφορούν στο Κλιματικό Σχέδιο Δράσης.

Παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας και Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος της Αστική Ανάπτυξη ΑΕ Γιώργος Ζιώγα, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Μαρία Αθανασίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρ. Μπλουγούρας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Απ. Μπαταβάνης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστ. Λάππας, ο αντιπρόεδρος κ. Μιχ. Βαρδούλης, εκπρόσωποι συλλόγων εστίασης, ο αντιπρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Τρικκαίων και πολίτες.