Κλιματικός νόμος: η πορεία στην κλιματική ουδετερότητα

05 11 2021 | 09:09

Το θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050, καθώς και για την προσαρμογή της χώρα μας  στην κλιματική αλλαγή, συνθέτουν τον εθνικό κλιματικό νόμο που παρουσίαστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.  Τι περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο του εθνικού κλιματικού νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εθνικούς ποσοτικούς στόχους και επιμερισμό τους στους 7 κυριότερους παραγωγικούς τομείς που έχουν το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με γενικές κατευθύνσεις αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.

Εθνικοί ποσοτικοί στόχοι

Ορίζονται εθνικοί ποσοτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, κατά 80% στο 2040, με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Η πορεία επίτευξης και ο επιμερισμός των βαρών στους επιμέρους τομείς γίνεται μέσω της κατάρτισης τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα πενταετούς διάρκειας για:

  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
  • Μεταφορές.
  • Βιομηχανία.
  • Κτίρια.
  • Γεωργία και κτηνοτροφία.
  • Απόβλητα.
  • Χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοπονία.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς, όπως επίσης και οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες με συνεισφέρουν έμπρακτα στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας

Ταυτόχρονα, υπήρξε και παράλληλη παρουσίαση του  Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κυκλικής Οικονομίας 2021-2025.  Περιλαμβάνει 71 δράσεις και εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία της ΕΕ. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι νέες νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ο νέος νόμος για τα απόβλητα, την εναλλακτική διαχείριση, τα πλαστικά μιας χρήσης καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα παρουσιαστεί αναλυτικά όταν θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια νόμου.

 

 

4 Νοεμβρίου 2021

ecopress