Κοινή ανακοίνωση: Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή.

05 06 2019 | 07:07

Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή 

Με δεδομένο ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απουσιάζει από την ατζέντα των ελληνικών κομμάτων και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις προερχόμενες από το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας των πολιτών – μέλη της Συμμαχίας για το Κλίμα – προχώρησαν σε κοινή δήλωση:

«Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ο οποίος αγνοεί το φλέγον ζήτημα της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, οι οργανώσεις θεωρούμε χρέος μας να απευθύνουμε στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας επείγον κάλεσμα σε δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο “βιώσιμα” επίπεδα του +1,5°C.

Σύμφωνα με την τελευταία δραματική έκκληση της επιστήμης, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ, έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Ειδάλλως, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C με δραματικές μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C. Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη-αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων.

Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο που απομένει προτού εξαντληθούν τα περιθώρια για δράση, ζητάμε καταρχάς από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη - συμβολική, αλλά και ουσιαστική - πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή”, ακολουθώντας το παράδειγμα των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5°C σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, ζητάμε από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της χώρας προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Ως οργανώσεις που αγωνιούμε για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων κοινωνιών, δεσμευόμαστε, να εξαντλήσουμε όλα τα πολιτικά, επικοινωνιακά και νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την ελληνική κοινωνία να γίνει ενεργό και δραστήριο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που ζητά - κατά απόλυτη προτεραιότητα - δράση για την κλιματική κρίση, και να απαιτήσει από τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της.

Έχουμε μόλις 11 χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας μας είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων που για πρώτη φορά τίθενται σε αμφισβήτηση στο σύνολό τους από την κλιματική κρίση.

Τελικά το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση.

Οι οργανώσεις:

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC, Greenpeace, HIGGS, IFOAM, Medasset, NO OIL Θεσπρωτίας, WWF Ελλάς"

 

 

 

 

  5 Iουνίου 2019

 

δ