Κομισιόν: Νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ - Τα κράτη-μέλη θα ενισχύουν "πράσινες" επενδύσεις σε άλλες χώρες - Ευκαιρία για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες νέου κοινοτικού μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν να χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ στο έδαφος άλλων κρατών-μελών με αντάλλαγμα να υπολογίζεται η συνεισφορά προς τον εθνικό τους στόχο. Η λογική είναι ότι ενδεχομένως η υλοποίηση έργων ΑΠΕ στο έδαφος άλλων χωρών μπορεί να είναι πιο αποδοτική από ότι στο δικό τους.

Μέχρι σήμερα προβλεπόταν μόνο η στατιστική μεταφορά ή η συνεργασία σε κοινά έργα, ενώ ο νέος δρόμος που ανοίγεται θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.

Η παραπάνω πρωτοβουλία εντάσσεται στο Επενδυτικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ευρώπη που παρουσιάστηκε φέτος τον Ιανουάριο και σκοπεύει να κινητοποιήσει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 1 τρις. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν θα παρέχει κίνητρα για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ.

Επιπλέον, υπάρχει και ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης που σχεδιάζεται να συγκεντρώσει άλλα 100 δις. κατά την περίοδο 2021-27 για τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την απανθρακοποίηση.

Όπως δήλωσε σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία η επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, "ο νέος μηχανισμός θα παρέχει ακόμη μια επιλογή στα κράτη-μέλη για να συμβάλουν στους ενεργειακούς και κλιματικούς τους στόχους, επενδύοντας σε περιοχές όπου το δυναμικό ΑΠΕ είναι άφθονο".

Η ίδια πρόσθεσε πως "έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της ανάκαμψης ότι ο μηχανισμός θα τονώσει τις οικονομίες των κρατών-μελών που δέχτηκαν ιδιαίτερο πλήγμα ενισχύοντας μεγάλα έργα και στηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις".

Όπως είναι φυσικό, δεδομένου του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει η Ελλάδα, μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει προορισμό για αυτού του είδους τις επενδύσεις από άλλα κράτη-μέλη, ενισχύοντας σημαντικά τις προοπτικές του εγχώριου κλάδου.

 

 

13 Μαϊου 2020

energypress