Κονδύλια για την επιδότηση των πιλοτικών πλωτών αιολικών αναζητά το ΥΠΕΝ – Διερευνούνται οι δυνατότητες ένταξης στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

Σε αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση των πιλοτικών πλωτών offshore αιολικών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας αναγνωρίσει σε πρώτη φάση την χρησιμότητα εγκατάστασης πιλοτικών offshore σε 1 ή 2 από τις περιοχές που περιλαμβάνει ως κατάλληλες το σχέδιο της ΕΔΕΥΕΠ.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι το Υπουργείο προωθεί 1-2 πιλοτικά πλωτά αιολικά προκειμένου να αποτελέσουν το έδαφος για την ανάπτυξη της αντίστοιχης εφοδιαστικής αλυσίδας σε πανελλαδική κλίμακα που θα στηρίξει με την σειρά της τον στόχο για 2 GW offshore αιολικά μέχρι το 2030.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, από τον ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη έως και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστα Σκρέκα, σε μια σειρά δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν υπογραμμίσει την σημασία «έργων-πιλότων» που ακριβώς θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας που θα στηρίξει τα επόμενα χρόνια τις ανάγκες του κλάδου.

Η αρχική σκέψη του ΥΠΕΝ, όπως έχει γράψει το energypress, ήταν να διατεθούν πόροι από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, αλλά μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος επ αυτού από μεριάς Κομισιόν, δηλαδή να έχει γίνει δεκτό το αίτημα ή να έχει υπάρξει κάποια σχετική συνεννόηση. Στα παραπάνω να προσθέσουμε όπως μεταφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τέτοιου είδους έργα κρίνονται επιλέξιμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Ενδεχομένως λοιπόν το όλο εγχείρημα με το Ταμείο Απανθρακοποίησης να αποβεί εν τη γενέσει του «άκαρπο».

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη των εν λόγω πιλοτικών έργων θα κριθεί από την δυνατότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βρουν τους απαραίτητους πόρους, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η πολιτική πρόθεση υπάρχει για να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, πράγμα που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δίχως σχήμα στήριξης.

Να σημειώσουμε τέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι τα συγκεκριμένα έργα θα προκριθούν μέσω της διαδικασίας των διαγωνισμών με όλους τους συμμετέχοντες να εκκινούν από το ίδιο σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται ως προϋπόθεση για παράδειγμα η εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας ή κάποια άλλη προϋπόθεση προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος άλλος επενδυτής στην ανταγωνιστική διαδικασία.  

 

 

 

 

 

 

σ