Κοντά στην εξαγορά των ΑΠΕ της Ε.ΟΝ η RWE

26 02 2019 | 12:10

Την πεποίθηση πως η RWE, ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον γερμανικό τομέα παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, θα κερδίσει την άνευ όρων και προϋποθέσεων έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας των E.ON και Innogy εξέφρασαν πηγές του πρακτορείου Reuters. Εάν πράγματι η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως σε αυτήν την εξαγορά, τότε θα αλλάξει το τοπίο στην ενεργειακή αγορά της Γερμανίας.

Η εξαγορά αυτή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης και περίπλοκης ανταλλαγής που προκύπτει από τη διάσπαση της Innogy και τον καταμερισμό των περιουσιακών στοιχείων της ανάμεσα στη μητρική RWE και στην επίσης γερμανική E.ON. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, τότε η RWE, που είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, θα εξελιχθεί στον τρίτο ισχυρότερο παροχέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά την ισπανική Iberdrola και την ιταλική Enel. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η RWE παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροδότησης σε 20 εκατομμύρια πελάτες και παροχής φυσικού αερίου σε ακόμη 10 εκατ., η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη. Ομως, οι ανταγωνιστές και οι πελάτες των εταιρειών έχουν εκφράσει ερωτήματα για το εάν η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ενέργειας και έτσι θα πλήξει τον ανταγωνισμό.

Προ διετίας, το δίκτυο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι δραστηριότητες λιανικού εμπορίου της REW διασπάστηκαν από τον όμιλο, δημιουργώντας τη θυγατρική Innogy. Τον Μάρτιο του 2018 ανακοινώθηκε πως η E.ON εξαγόρασε την Innogy, μια συναλλαγή που περιλάμβανε την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με τη RWE.

Μέρος της συμφωνίας ήταν να αποκτήσει η RWE το 16,7% του μετοχικού κεφαλαίου της E.ON, μια συναλλαγή που θα πρέπει να εγκριθεί από τις γερμανικές και βρετανικές αρχές ανταγωνισμού. Η RWE χρειάζεται, επίσης, την έγκριση των ΗΠΑ για την απόκτηση τμήματος της E.ON στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young (EY), η Ευρώπη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι από την αξία των συναλλαγών στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Σε παγκόσμια κλίμακα, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 546 συμφωνίες, που έφθασαν τα 256,3 δισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 28% από το 2017.

Στην Ευρώπη, η συνολική αξία των συμφωνιών στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 126,5 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιες από τα αντίστοιχα 50,3 δισ. δολάρια που είχαν σημειωθεί το 2017. Στον επιμέρους τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι συμφωνίες έφθασαν τις 253, αναλογώντας στο 46% του συνολικού όγκου. Η αξία των συμφωνιών ανανεώσιμων πηγών διαμορφώθηκε στα 48,3 δισ. δολάρια, καλύπτοντας το 19% του συνόλου, σύμφωνα με την έκθεση της EY.

Χθες, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙRENA) δήλωσε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πως η Ευρώπη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην υιοθέτηση καινοτομιών που στηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα το 15% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη προέρχεται από την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Σε γενικές γραμμές, όμως, το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε μεγάλο βαθμό χάρις στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, σχολιάζει η EY στη σχετική έκθεση.

 

 

22 Φεβρουαρίου 2019

Η καθημερινή