Κόντρα στην κρίση η ΔΕΗΑΝ προχωρά τους διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ και το μεγάλο φωτοβολταικό της Πτολεμαίδας

Σε μια άκρως δυσμενή συγκυρία για επενδύσεις, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεχίζει κανονικά προς το παρόν το πρόγραμμα της και τους διαγωνισμούς ανάθεσης των έργων που έχει δρομολογήσει στην πράσινη ενέργεια.

Κόντρα στην κρίση, τουλάχιστον προς ώρας, η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού ισχύος 5 MW στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπως και για το πρώτο πακέτο, ισχύος 15 MW του “mega- φωτοβολταικού” στην Πτολεμαΐδα. Τόσο στην μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, οι ανάδοχοι των δύο διαγωνισμών αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ανακηρυχθούν εκτός απροόπτου στα τέλη Απριλίου- αρχές Μαϊού.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω η ΔΕΗΑΝ “τρέχει” και ο διαγωνισμός ανάθεσης για το 2ο σκέλος του φωτοβολταικού της Πτολεμαίδας, επίσης 15 MW, ενώ αναφορικά με τον μεγάλο διαγωνισμό του τρίτου και τελευταίου σκέλους, αυτού για τα 200 MW, η εταιρεία αναμένεται να τον προκηρύξει κάπου μέσα στον Απρίλιο.

Η συνολική ισχύ του πάρκου θα είναι 230 MW, προβλέπεται να απασχολήσει κατά την διάρκεια της κατασκευής του, τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί, θα παράγει 390.000 μεγαβατωρες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό περίπου 290.000 κατοίκων.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗΑΝ προτίθεται να είναι από τους πρώτους που θα εντάξει έργα της στο νέο μοντέλο του Target Model, δηλαδή των διμερών συμβολαίων με καταναλωτές, όπου οι τιμές δεν θα καθορίζονται πλέον από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το μήνυμα είναι ότι παρά την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η παγκόσμια κρίση, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό ως προς την στρατηγική στόχευση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, της οποίας η υλοποίηση συνεχίζεται κανονικά, με την εταιρεία να πρόκειται σήμερα να καταθέσει προσφορές για 2 έργα στον διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Ένα διαγωνισμό που αφορά την υποβολή προσφορών για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με συνολική ισχύ 711,69 MW και για τον οποίο είχαν υπάρξει προ ημερών ερωτήματα και αμφιβολίες κατά πόσο θα διεξαχθεί ή θα αναβληθεί.

Τελικά το τοπίο αποσαφηνίστηκε σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Μπουλαξή με φορείς της αγοράς ανανεώσιμων πηγών, όπου αφενός τους ενημέρωσε ότι ο σημερινός διαγωνισμός για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα διεξαχθεί κανονικά, αφετέρου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς την τρέχουσα περίοδο, κάτι που θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και κατ’ επέκταση τις πληρωμές των παραγωγών.

 

 

2 Απριλίου

energypress