Korkia: Οι Φινλανδοί που…δεν παίρνουν τα μάτια τους από την Ελλάδα

«Μην παίρνετε τα μάτια σας από την Ελλάδα». Αυτό τον χαρακτηριστικό τίτλο είχε μια ενδιαφέρουσα όσο και εκτενής πρόσφατη ενημερωτική ανάρτηση από την Korkia, την ανερχόμενη εταιρεία ΑΠΕ της Φινλανδίας που έχει πιάσει γερή θέση και στη χώρα μας.

Και τούτο καθώς η Korkia μέσω των εταιρικών βραχιόνων της διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων στην Ελλάδα ισχύος 1 GW και όπως δηλώνει «μαζί με τους τοπικούς προγραμματιστές GH Energy και 2A Green Energy, τα έργα μας θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν έως και 500.000 σπίτια σε όλη τη Θεσσαλία και την Κρήτη».

 

Τα σχόλια της εταιρείας για τις αρετές της χώρας μας είναι εγκωμιαστικά, καθώς χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο βασικές τοποθεσίες τόσο για τον ήλιο όσο και για τον άνεμο «απολαμβάνοντας εδώ και αρκετό καιρό, μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Με φωτοβολταικά έργα αξίας 2,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για ανάπτυξη μέχρι το 2030 και με αποδόσεις των επενδύσεων που είναι συγκριτικά κατά 30% υψηλότερες από τις βόρειες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πλήρως τους φυσικούς της πόρους. Διαθέτει ήδη 10 GW εγκατεστημένη ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας και είναι μία από τις 9 χώρες που έχουν διψήφια διείσδυση φωτοβολταϊκών» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και βελτίωσης του χρόνου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στους «μπροστινούς δρομείς της Ε.Ε.» όσον αφορά τα αγροβολταικά «με τα οφέλη της τριπλής χρήσης γης: τη βέλτιστη παραγωγή καλλιεργειών και ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης νερού». Επ αυτού μάλιστα επισημαίνεται ότι πολλά πιλοτικά τέτοια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και ότι μια σειρά ελληνικές εταιρείες πρωτοπορούν στις τεχνολογίες Agri PV, με τη φιλοδοξία η Ελλάδα να γίνει «ένας ηλιακός κόμβος καινοτομίας».

Υπάρχουν όμως και γενικότερες αναφορές, όπως ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας στην ανανεώσιμη ενέργεια αντανακλά τη ραγδαία οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μετά από μια δεκαετία κρίσης, η οικονομία της αναπτύσσεται και επιστρέφει με την προσδοκία ότι θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα».

Επεκτείνεται και σε έργα αποθήκευσης

Η Korkia διαθέτει υπό ανάπτυξη περισσότερα από 80 έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 11 GW, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική.

 

Όσον αφορά την παρουσία της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε επίσημα την επενδυτική είσοδο στη χώρα μας τον Νοέμβριο 2022, ως «ενεργός επενδυτής με νέες συνεργασίες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης», έχοντας ήδη ιδρύσει λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 2022, τους εταιρικούς βραχίονες της Korkia Renewables Greece, της Korkia Thessaly Solar και της Korkia Crete Solar.

Μάλιστα μέσω της Korkia Thessaly Solar, στα τέλη της περασμένης χρονιάς εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταικά πάρκα, συνολικής ισχύος 190 MW.

Συγκεκριμένα, τα έργα θα αναπτυχθούν στις θέσεις Άνω και Κάτω Βασιλικά και Ρηγαίο της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα, του Δήμου Φαρσάλων στη Λάρισα, με το πρώτο πάρκο να είναι εγκατεστημένης ισχύος 153.6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 153.6 MW και το δεύτερο εγκατεστημένης ισχύος 36,4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 36.4 MW.

Πριν λίγες μέρες, όμως, φάνηκε ότι ο φινλανδικός όμιλος ποντάρει και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ δόθηκε στην Korkia Thessaly Solar η άδεια για έργο αποθήκευσης, μέσω συσσωρευτών, ισχύος 190 MW στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται ειδικότερα για άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 190 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 190 MW στη θέση «Κάτω Βασιλικά» της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Σύμφωνα με τεχνικά χαρακτηριστικά, το έργο θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 564,33 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 380 MWh, ενώ τη χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει η Korkia Thessaly Solar μέσω τραπεζικής δανειοδότησης.

Σημειώνεται ότι οι έμπειροι τοπικοί εταίροι της Korkia είναι η GH Energy στη Θεσσαλία και η AA Sunshine στην Κρήτη.

(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)