Κρίσιμη η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην αντιμετώπιση του καύσωνα - Στη μάχη και οι νέες μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2

Τις ώρες που ο καύσωνας θα έχει κορυφωθεί με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, καθοριστική και κρίσιμη αναμένεται να είναι η συμβολή των φωτοβολταϊκών για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης ρεύματος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες, περίπου το 50% ή ακόμη και μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από την ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να υπάρχει άνετη επάρκεια από πλευράς παραγωγής.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη χθεσινή ημέρα: στις 12 το μεσημέρι με αιχμή του συστήματος στα 8026MW οι ΑΠΕ κάλυψαν 4480MW, οι θερμικές μονάδες 3947MW, τα υδροηλεκτρικά 4173MW ενώ οι καθαρές εισαγωγές ήταν 627MW. Στη 1 το μεσημέρι με την αιχμή του συστήματος στα 8058MW οι ΑΠΕ κάλυψαν 4550MW. Στις 2 το μεσημέρι με την αιχμή του συστήματος να έχει υποχωρήσει στα 7878MW οι ΑΠΕ κάλυψαν 4410MW κλπ. Δηλαδή όταν ο υδράργυρος βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα, το ηλεκτρικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα εξαιτίας της παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά.

Αλλά και για σήμερα σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή στις 12 το μεσημέρι η αιχμή θα βρίσκεται στα 8566MW που θα καλυφθούν σε ποσοστό άνω του 50% από ΑΠΕ, ήτοι 4310MW. Στην υψηλότερη αιχμή της ημέρας, που θα είναι τα 8635MW στις 12.30 οι ΑΠΕ θα προσφέρουν 4320MW.

Η εικόνα αυτή αλλάζει το βράδυ όταν σταματά η συμμετοχή στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Για παράδειγμα σήμερα το βράδυ στις 20:00 προβλέπεται συνολική αιχμή του συστήματος στα 7854MW με τις ΑΠΕ να έχουν περιοριστεί στα 600MW. Εκείνες τις ώρες αναλαμβάνουν δράση οι θερμικές μονάδες που θα καλύψουν 4457MW αλλά και τα υδροηλεκτρικά που θα καλύψουν 1524MW.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα δύο σημαντικές νέες μονάδες, η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 και η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Και οι δύο αυτές μονάδες συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας στο σύστημα κατά τις βραδινές ώρες: η Πτολεμαΐδα 5 588MW και ο ο Άγιος Νικόλαος 2 έως 400MW. Αντίθετα οι εισαγωγές ρεύματος εκείνες τις ώρες εμφανίζονται εξαιρετικά περιορισμένες

Συμπερασματικά, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, κατά τις ημέρες του καύσωνα και τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, η κρίσιμη και καθοριστική συνεισφορά των φωτοβολταϊκών απομακρύνει κάθε κίνδυνο για ελλείψεις και μπλακ άουτ από το ηλεκτρικό σύστημα. Τις βραδινές ώρες, όπου πλέον έχει μεταφερθεί το πρόβλημα, καθοριστική είναι η συνεισφορά των νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων  που προστέθηκαν πρόσφατα στο σύστημα αλλά και των υδροηλεκτρικών, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ζέστης. 

 

 

σ