Λαδακάκος: Τα φωτοβολταϊκά της μέσης τάσης πρέπει να αποζημιώσουν τους παραγωγούς ΑΠΕ που δέχονται περικοπές

Ανησυχητικά μηνύματα παρατηρούνται σήμερα στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να τα αντιμετωπίσουμε, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος.

Όπως τόνισε σήμερα στην εκδήλωση του energypress στην έκθεση Renewable Energy Tech, υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία με συγκεκριμένες προβλέψεις για τις περικοπές. Η ελληνική νομοθεσία είναι προσαρμοσμένη και θέλει προσοχή η οποιαδήποτε αλλαγή της. Από κοινού προβλέπουν κατηγοριοποίηση των διάφορων έργων ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης και την ισχύ τους.

Σήμερα ο τρόπος που γίνονται οι περικοπές είναι οριζόντιος και η αγορά το κατανοεί αυτό. Ως εκ τούτου, η αγορά δείχνει μια ανοχή, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι σύντομα θα ληφθούν οι νέες αποφάσεις. Αποτέλεσμα του έργου της επιτροπής στο ΥΠΕΝ για τις περικοπές πρέπει να είναι ξεκάθαροι κανόνες για όλους χωρίς διακρίσεις και με απόλυτη διαφάνεια. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα φαίνονται απολογιστικά στοιχεία για τις περικοπές, όπως και μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Κάτι τέτοιο θα προστατεύσει και το διαχειριστή και την αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, η ίση μεταχείριση των τεχνολογιών και των επιπέδων τάσης είναι επίσης σημαντική. "Εμείς υπολογίζουμε ότι πέρυσι έγιναν διπλάσιες περικοπές από το 1% που αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ. Οι περικοπές είναι κοντά στο 2,2% στα έργα με περικοπές και 0% στα φωτοβολταϊκά της μέσης τάσης. Κατ' επέκταση, μέχρι να δοθεί λύση, ότι δεν περικόπτεται τεχνικά πρέπει να περικόπτεται οικονομικά. Τα πρόσθετα χρήματα που έλαβε αδίκως ο ένας επενδυτής πρέπει να τα επιστρέψει και να αποζημιώσει τον άλλο παραγωγό που αδικήθηκε. Έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση ήδη".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα ένα νέο αιολικό τις μεσημεριανές ώρες δεν μπορεί να ξεπεράσει το 65% της ονομαστικής του ισχύος, άρα η σχετική υπουργική απόφαση πρέπει να διορθωθεί.

Άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι οι περικοπές αποτελούν μια υπηρεσία που μπορεί να αμοίβεται από την αγορά και ως εκ τούτου η ΕΛΕΤΑΕΝ θέτει θέμα αποζημιώσεων. Ως το καλοκαίρι του 2022 η νομοθεσία προέβλεπε συγκεκριμένο ποσοστό στα έργα με περικοπές, αλλά η εν λόγω διάταξη απομακρύνθηκε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι ο ηλεκτρικός χώρος και οι περικοπές είναι αλληλοσυνδεόμενα θέματα:

"Είναι υποχρέωση όλων να γίνουν ενέργειες για περιορισμό των περικοπών. Πέρα από τις διασυνδέσεις, οφείλουμε να δούμε και ότι όταν έχεις μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών, η ανάγκη περικοπών θα μεγαλώνει διαρκώς. Ο μόνος τρόπος είναι ένα ισόρροπο μείγμα με προτεραιότητα για τα αιολικά. Από τη στιγμή που ξανασυζητώνται οι προτεραιότητες σύνδεσης, πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα τα αιολικά κατηγορίας Α και όχι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που θα επιτείνουν το πρόβλημα".

F