Maersk: Πρόσω ολοταχώς για την ανθρακική ουδετερότητα

26 08 2021 | 09:01

Οκτώ πλοία μεταφορικής ικανότητας 16.000 TEUs θα παραληφθούν το 2024 από τη Maersk, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη 24 Αυγούστου. Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στη Νότια Κορέα, συγκεκριμένα από την Hyundai Heavy Industries (HHI), θα έχουν συνολικό κόστος $1,4 δισ., και υπάρχει η επιλογή ναυπήγησης ακόμα τεσσάρων πλοίων, με ορίζοντα το 2025.

Τα πλοία χαρακτηρίστηκαν καινοτόμα, καθώς θα αξιοποιούν ανθρακικά ουδέτερη μεθανόλη για τη λειτουργία τους και θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πλοία της δανέζικης εταιρείας, μειώνοντας τις εκπομπές της ‒διοξειδίου του άνθρακα‒ κατά 1 εκατ. τόνους το έτος.

Ωστόσο, τα πλοία θα είναι ευέλικτα ως προς την αξιοποίηση καυσίμων. Ειδικότερα, πέρα από την πράσινη μεθανόλη, η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η βιομάζα και η ηλιακή ενέργεια, θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης παραδοσιακών καυσίμων για τη λειτουργία των πλοίων. Η Maersk προβαίνει στην επιλογή αυτή καθώς, επί του παρόντος, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υποδομών παραγωγής ανθρακικά ουδέτερων καυσίμων.

Τέλος, η Maersk αναφέρει πως πολλοί από τους συνεργάτες της, μεταξύ άλλων οι Amazon, Disney, Microsoft, έχουν βλέψεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα των μεταφορών των προϊόντων τους. Ακόμη, η εταιρεία φιλοδοξεί να αποτελέσει ηγέτη στον αγώνα απανθρακοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των containerships.

(Ναυτικά Χρονικά)

 

 

25 Αυγούστου 2021