«Mega deal» Μυτιληναίου στον Καναδά - Επένδυση «μαμούθ» για φωτοβολταϊκό άνω του 1GW

26 05 2023 | 11:58iEidiseis Newsroom

Πέφτουν οι υπογραφές τις επόμενες ημέρες σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της Mytilineos όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιό της, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να εδραιώνει την παρουσία της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική με μία τεράστια επένδυση στον Καναδά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «bid deal» αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ και θα αφορά την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού δυναμικότητας άνω του 1 GW, το οποίο αποτελείται από πέντε συνολικά ηλιακά πάρκα.

Με την εν λόγω επένδυση, η εταιρεία περνά για πρώτη φορά το κατώφλι της αγοράς του Καναδά, με την οποία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει συσφίξει τους μετοχικούς δεσμούς μετά την συμφωνία με το Καναδικό επενδυτικό fund Fairfax.

ADVERTISEMENT

Ο επενδυτικός όμιλος του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα, έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Mytilineos με ποσοστό 4,68% και με option να αυξηθεί το ποσοστό του μέσα στην επόμενη διετία κατά 2,5 εκατομμύρια μετοχές (ήτοι 1,74%).

Την προαναγγελία της σημαντικής συμφωνίας έκανε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά για τις υπογραφές, εγκωμιάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης μέσω της νομοθεσίας IRA αλλά και τα εξίσου ελκυστικά κίνητρα των Καναδών.

«Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι' αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης γενικά κοιτάζουν πολύ τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις πράγματα. Οι Βορειοαμερικανοί, όχι μόνο οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα σε ωθούν, στην πραγματικότητα επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καναδά έχει θεσπίσει έκπτωση 30% στο capex για να επενδύσεις στη χώρα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι «στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Αμερική έχουν πολύ φθηνή ενέργεια, πιθανώς 20% ή 30% του κόστους της ευρωπαϊκής ενέργειας». Επισήμανε δε και τον άνισο ανταγωνισμό με την Κίνα η οποία ρυπαίνει με άνθρακα χωρίς να πληρώνει κανένα πρόστιμο CO2 εν αντιθέσει με την ΕΕ που είναι πολλή αυστηρή σε αυτά. Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι το άνοιγμα σε νέους προμηθευτές στην Νορβηγία, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, μολονότι προέβλεψε ότι αυτό θα πάρει χρόνο.

Σημειώνεται ότι η Mytilineos επενδύει για δεύτερη φορά στην περιοχή της Αμερικής καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει σύμβαση Πώλησης Ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές με την Enel Generación Chile S.A. στη Χιλή. Η συμφωνία προβλέπει ότι τη Χιλιανή εταιρεία θα προμηθεύει η ελληνική εταιρεία με ισχύ έως 1,1 TWh ανά έτος για τα επόμενα 10 χρόνια.

Με τη σύμβαση αυτή, η Mytilineos θα παρέχει «πράσινη» ενέργεια που θα παράγεται από ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 588 MWp.

Σήμερα, η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου της που επεκτείνεται στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των 4 GW. Συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Mυτιληναίος ξεπερνά τα 10GW, αυξημένο κατά 1,3GW (ή 15%), μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Επιπλέον, η εταιρεία έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης 1,3 GW.Η συνολική παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 276 GWhs με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται σε 602 MW.

 

 

 

cover photo: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI