Μεγάλες επώνυμες εταιρίες ζητούν παγκόσμιο σύμφωνο για τη μείωση της παραγωγής πλαστικού

20 01 2022 | 07:15

Διεθνείς μάρκες, όπως η Coca Cola και η PepsiCo, έκαναν έκκληση τη Δευτέρα (17 Ιανουαρίου) για ένα παγκόσμιο σύμφωνο για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι και η μείωση στην παραγωγή πλαστικού, έναν βασικό τομέα ανάπτυξης για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEA 5.2) αργότερα μέσα στο έτος για να διαπραγματευτούν μια συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης των πλαστικών αποβλήτων που «προκαλεί ασφυξία» στους χώρους υγειονομικής ταφής, εξαντλεί τους ωκεανούς και σκοτώνει την άγρια ζωή.

Παραμένει ασαφές αν η όποια συμφωνία θα επικεντρωθεί στη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση ή θα λάβει πιο σκληρά μέτρα – όπως ο περιορισμός της παραγωγής νέων πλαστικών. Μια τέτοιου είδους κίνηση πιθανότατα θα συναντούσε την αντίσταση των μεγάλων πετρελαϊκών, της χημικής βιομηχανίας και των μεγάλων χωρών που παράγουν πλαστικό – όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στους περισσότερους από 70 υπογράφοντες της κοινής δήλωσης της Δευτέρας περιλαμβάνονται εταιρείες καταναλωτικών αγαθών όπως η Unilever και η Nestlé, οι οποίες πωλούν πληθώρα προϊόντων από πλαστικό μίας χρήσης – από σαμπουάν έως σοκολάτες, καθώς και η εταιρεία λιανικής πώλησης Walmart και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη θέσπιση μιας φιλόδοξης συνθήκης του ΟΗΕ», αναφέρει η δήλωση. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να «μειώσει την παραγωγή και τη χρήση παρθένου πλαστικού».

«Η UNEA 5.2 είναι η αποφασιστική στιγμή για να αντιστρέψουμε την κατάσταση στην παγκόσμια κρίση της ρύπανσης από πλαστικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία», υπογραμμίζει η δήλωση.

Λιγότερο από το 10% των πλαστικών ανακυκλώνεται και μια έρευνα του Reuters πέρυσι έδειξε ότι οι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης που διαφημίζονται από τη βιομηχανία πλαστικών καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, η παραγωγή πλαστικού, που προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προβλέπεται να διπλασιαστεί τα επόμενα σε 20 χρόνια. Η παραγωγή πλαστικού συνιστά μια βασική πηγή εσόδων για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, καθώς η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα μειώνεται από την αυξημένη προσφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αν και η αύξηση της παγκόσμιας ανακύκλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων, οι προσπάθειες αυτές δεν θα αποτρέψουν τη συνέχιση της ραγδαίας αύξησης της πλαστικής ρύπανσης χωρίς περιορισμούς στην παραγωγή, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη του 2020 από την Pew Charitable Trusts.

Καθώς αυξάνεται η πίεση στις εταιρείες που πωλούν προϊόντα από πλαστικό που είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων που προκύπτουν, ορισμένες έχουν συνεργαστεί με κατασκευαστές τσιμέντου για να καίνε πλαστικά απόβλητα ως φτηνό καύσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως διαπίστωσε έρευνα του Reuters πέρυσι.

 

 

1