Μελέτη: Σχεδόν το 60% από τις μεταδοτικές ασθένειες επιδείνωσε η κλιματική αλλαγή

22 08 2022 | 07:49new money newsroom

Περισσότερες από τις μισές ανθρώπινες μεταδιδόμενες ασθένειες και συγκεκριμένα ποσοστό 58% έχει επιδεινώσει η κλιματική αλλαγή και οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που προκαλούνται εξαιτίας της, όπως εκτιμά νέα αμερικανο-σουηδική μελέτη.

Η μελέτη αναδεικνύει τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και εξελιχθεί σε κανονική κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες, κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών (κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών), είτε μέσω του νερού, είτε μέσω των τροφίμων.

Η νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καμίλο Μόρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Χαβάης, εντόπισαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από αυτές, οι 277 διαπιστώθηκε ότι έχουν επιδεινωθεί από τουλάχιστον έναν κλιματικό κίνδυνο.

Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% από τις υπάρχουσες μεταδιδόμενες ασθένειες που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, έχουν ήδη εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων.

Εν μέρει, για αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα μικρόβια, π.χ. μέσω πλημμυρών και καταιγίδων, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την έκταση της Γης όπου τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι δυνατό να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο πυρετός της Λάσα, η νόσος των λεγεωναρίων, η νόσος Lyme κ.ά..

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής «Nature Climate Change».

Μελέτη: Σχεδόν το 60% από τις μεταδοτικές ασθένειες επιδείνωσε η κλιματική αλλαγή