Μέσω διαγωνισμών τα υβριδικά στα νησιά λέει η Κομισιόν – Μεταβατικό σχήμα στήριξης για μη διασυνδεδεμένα.

Τον κανόνα των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ή υβριδικών σταθμών στα νησιά, θέτει η Κομισιόν ως προϋπόθεση για τη δημιουργία συνολικού και μόνιμου καθεστώτος στήριξης των επενδύσεων αυτών στη χώρα μας.

Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το βασικό μοτίβο των όσων υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες κατά τη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «οριζόντιο» πλαίσιο τιμολόγησης που να οδηγεί σε συγκεκριμένες «ταρίφες» για τους επενδυτές σε όλα τα νησιά.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προωθήσει σε μη διασυνδεδεμένα δίκτυα, υβριδικές μονάδες με ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης, δεδομένου ότι συμβάλλουν δραστικά στην επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος, ενώ μπορούν να επιφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση στις τρέχουσες δαπάνες για τη λειτουργία των κοστοβόρων και ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.

Ειδικά, δε, σε νησιά που υπάρχουν ώριμες επενδυτικές προτάσεις (και άδειες παραγωγής), χωρίς να έχει εκδηλωθεί ανταγωνισμός, το ΥΠΕΝ επιδιώκει την έγκριση από την Κομισιόν ενός μεταβατικού μηχανισμού στήριξης υβριδικών μονάδων, με την κατάλληλη βεβαίως τεκμηρίωση, τόσο για την αναγκαιότητά τους όσο και για την εξοικονόμηση που θα εξασφαλίζουν.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, ο μηχανισμός αυτός έχει υποβληθεί στην DG Comp και έχει γίνει προσωρινά δεκτός.

«Ευελπιστούμε να έχουμε την απάντηση της Κομισιόν μέχρι τέλους του έτους, έτσι ώστε άμεσα να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο τιμολόγησής τους και να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτών των έργων» τόνισε η γενική γραμματέας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και το υδρογόνο. «Σχεδιάζοντας για την επόμενη μέρα, δεν ξεχνάμε το επιχείρημα αναφορικά με τις επενδύσεις στις υποδομές φυσικού αερίου και την τύχη τους μετά την πλήρη απανθρακοποίηση. Εγκαίρως λοιπόν εξετάζουμε εναλλακτικές, όπως το καθαρό υδρογόνο.

Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε πολιτικές που προάγουν τις ανανεώσιμες και εγγυώνται ότι στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση θα είμαστε πρωτοπόροι», κατέληξε.

 

 

 

17 Σεπτεμβρίου 2020

energypress