Μετάθεση για την 1η Νοεμβρίου της ένταξης της αγοράς της Κρήτης στο Target Model – Το υβριδικό μοντέλο από ακραίες διακυμάνσεις στην εξισορρόπησης

Την απόφαση της ΡΑΕ για μετάθεση στην 1η Νοεμβρίου της ένταξης της αγοράς της Κρήτης στο Target Model, από την 1η Οκτωβρίου που όριζε η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Αρχής, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, η μετάθεση κατά ένα μήνα αποφασίσθηκε με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, αλλά και για να αναπτυχθούν τα πληροφοριακά συστήματα των Διαχειριστών καθώς και η συνεργασία τους. Μία επισήμανση που καταδεικνύει πως ακόμη υπήρχαν εκκρεμότητες, οι οποίες δεν προλάβαιναν να διευθετηθούν έως την ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος για την «πρεμιέρα» εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου. 

Όπως είχε γράψει το energypress, για να αποκτήσει πλήρη εικόνα της τεχνικής ετοιμότητας του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΔΑΠΕΕΠ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και επομένως να αξιολογήσει κατά πόσο η αγορά της Κρήτης μπορεί όντως να ενταχθεί στο Target Model από την 1η Οκτωβρίου, η Αρχή απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα σχετική επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επομένως, από την απόφασή της να «μεταφέρει» την ημερομηνία αυτή, συνάγεται πως κάποιοι από αυτούς τους φορείς δεν είχαν ολοκληρώσει όλα τα προπαρασκευαστικά βήματα που ανήκαν στη «σφαίρα ευθύνης» τους. 

Ο κ. Δαγούμας έκανε επίσης αναφορά στην ανάπτυξη του υβριδικού μοντέλου, το οποίο υποβλήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, της Κομισιόν μιλώντας για επίπονη και πολύ δύσκολη δουλειά, στην οποία συνεργάστηκαν όλοι οι φορείς με τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ, καταλήγοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κοινές θέσεις. 

Υπογράμμισε πως η προσέγγιση που υιοθετήθηκε αποτέλεσε παρέμβαση προς όφελος των καταναλωτών, καθώς προστατεύει από φαινόμενα ακραίων διακυμάνσεων στην αγορά Εξισορρόπησης. «Αν δεν επιλέγαμε ένα υβριδικό μοντέλο, θα είχαμε διαρκείς εντάξεις και απεντάξεις μονάδων, με πολύ αυξημένα κόστη εξισορρόπησης», υπογράμμισε. 

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου, το οποίο είναι η εκδοχή που πρότεινε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και πρόκρινε η ΡΑΕ, μέσω του Target Model θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές για τη συνολική τοπική ηλεκτροπαραγωγή καθώς και το συνολικό τοπικό φορτίο, σε ημερήσια βάση. Οι σχετικές εντολές στις δύο αγορές θα υποβάλλονται από το ΕΧΕ, εκπροσωπώντας τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους εκπροσώπους φορτίου του νησιού. Ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει εντολές για την τοπική παραγωγή ΑΠΕ.  

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2021

energypress