Μια νέα αγορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών "γεννά" η αύξηση του κόστους - Προς πώληση ώριμες άδειες για 500άρια λόγω αδυναμίας υλοποίησης

«Διέξοδο» στην πώληση ώριμων αδειών παραγωγής βρίσκουν ολοένα και περισσότεροι μικρομεσαίοι επενδυτές, βλέποντας πως με τα σημερινά επίπεδα τιμών σε εξοπλισμό και πλαίσια, οι πρότεροι υπολογισμοί υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές τους αντοχές, δυσχεραίνοντας σημαντικά την προοπτική υλοποίησης των έργων από τους ίδιους.

Κατά κύριο λόγο το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται σε ώριμα 500άρια πάρκα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης και βρίσκουν «τοίχο» στις ανατιμήσεις που έχουν περιέλθει στην αγορά. Όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου με τα οποία συνομίλησε το energypress, με τα υφιστάμενα δεδομένα της αγοράς, όπου οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και φαίνεται να παγιώνονται για ένα μακρύ διάστημα σε υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσθετων – πέραν της αρχικής εκτίμησης – κεφαλαίων, καθιστούν την επιλογή της πώλησης για τους «μικρούς» επενδυτές από αναγκαία έως εξαιρετικά συμφέρουσα.  

Αυτό γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ζήτηση τυχαίνει να υπερκαλύπτει την προσφορά, γεγονός που επιτρέπει ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης των αδειών. Οι ίδιες πηγές μιλούν για τιμές που κυμαίνονται για ένα 500άρι από 60.000 έως και 80.000 ευρώ.

Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως έχει γράψει το energypress, να σταματήσει να δέχεται αιτήματα για όρους σύνδεσης νέων ΑΠΕ σε όλη την χώρα, δημιουργεί συνθήκες η ζήτηση να υπερκεράσει την προσφορά, ωθώντας και έτσι τις τιμές πώλησης μιας άδειας προς τα πάνω.

Υπενθυμίζεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, «παγώνει» οριζόντια (δηλαδή πανελλαδικά) την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης, αλλά και την χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ στα εκκρεμή αιτήματα, έως τη στιγμή που θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ η εισήγηση του Διαχειριστή για την τροποποίηση του Κώδικα του ΕΔΔΗΕ, ώστε να αυξηθεί ο «ηλεκτρικός χώρος».

Στην πλευρά των αγοραστών βρίσκονται μικρομεσαίοι επενδυτές που, όμως, διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα σε ίδια κεφάλαια τόσο για την αγορά της άδειας όσο και για την υλοποίηση του πάρκου, καθώς και μεγαλύτερες εταιρείες.

Έτοιμα πάρκα στο "σφυρί"

Μια ακόμη επιχειρηματική κίνηση που μεταφέρουν πηγές στο energpyress είναι η πώληση έτοιμων πάρκων. Αν και εκ πρώτης όψεως κρίνεται ως παράδοξο με δεδομένες τις υψηλές τιμές ενέργειας στην αγορά, εντούτοις, η «ακαριαία» απόσβεση της επένδυσης με την πώληση του πάρκου, έναντι της σταδιακής απόσβεσης στην εικοσαετία, πουλώντας την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα, δικαιολογεί την εν λόγω επιλογή από μια άποψη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι μιλάμε για μικρομεσαίους επενδυτές που διαθέτουν πεπερασμένη ρευστότητα, γεγονός που βαραίνει σημαντικά στις όποιες επιλογές κάνουν. Ωστόσο, δεν παύει να εμφανίζεται ως πολύ πιθανό να δούμε το επόμενο διάστημα πολλά 500άρια – κατά κύριο λόγο – να βγαίνουν «στο σφυρί» και να απορροφώνται από άλλους παίκτες της αγοράς, μικρομεσαίους και μη.

Μιχάλης Μαστοράκης | energypress

Μια νέα αγορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών "γεννά" η αύξηση του κόστους - Προς πώληση ώριμες άδειες για 500άρια λόγω αδυναμίας υλοποίησης